9 EYLÜL- MERT YASİN ALPDÜNDAR/İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ve İzmir Ticaret Borsası’nın (İTB) ortak düzenlediği ’Lojistik ve Mobilya Sektörleri Değerlendirme Toplantısı’ İzmir Ticaret Odası Çok Amaçlı Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya, AKP İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, İTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, AKP İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, AKP İzmir Milletvekili adayları ve oda-borsaların meclis üyeleri katıldı.
PROJE İLE BİN KİŞİLİK İSTİHDAM SAĞLANMASI PLANLANIYOR
İzmir Valiliği, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve Ege İhracatçı Birlikleri ortaklığında İzmir Kemalpaşa Lojistik Merkezi Tır Gümrük İşletmeleri A.Ş’yi kurduklarının bilgisini veren İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “Kemalpaşa Lojistik Merkezi’nin hayata geçirilmesiyle kentin hinterlandının gelişmesine katkıda bulunacağını kaydeden İZTO Başkanı Özgener de, “Her türlü ulaştırma moduna etkin bağlantıları olan, düşük maliyetli, hızlı, güvenli, tüm fonksiyonlara ve donanımlara sahip, ithalat ve ihracat amaçlı bir organizasyon içinde tüm gümrük işlemlerinin yapılabilmesine imkan veren, gümrüklü antrepo ve serbest depolama hizmet alanlarının geliştirilmesini sağlayan projemizde somut bir adım atarak İzmir Valiliği, Odamız, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve Ege İhracatçı Birlikleri ortaklığında İzmir Kemalpaşa Lojistik Merkezi Tır Gümrük İşletmeleri A.Ş.’yi kurduk. Projemiz hayata geçtiğinde, lojistik sektörü ve ilgili kurumların Kemalpaşa Lojistik Merkezi’nde kümelenmesini sağlayarak lojistik süreçlere ilişkin operasyonel maliyetleri en aza indirmeyi ve ihracatçılarımızın rekabet gücünü artırmayı hedefliyoruz. Projemizin 2 milyar 332 milyon TL yatırım bedeliyle yaklaşık bin kişilik istihdam sağlaması planlanıyor.” ifadelerini kullandı.
MERKEZ İLE BİRLİKTE KENT LOJİSTİĞİ GELİŞECEK
Kemalpaşa Lojistik Merkezi’nin devreye girmesiyle birlikte İzmir’in lojistiğinin gelişeceğini vurgulayan Özgener, “Gümrük işlemleri, özellikle kırmızı hatta ihracat işlemleri, yanı sıra limanlardaki yükleme ve boşaltma işlemlerinde yaşanan sorunların çözülmesiyle kentimizin ve hinterlandının lojistik anlamda gelişeceğini düşünüyorum. Bugün değerlendireceğimiz ikinci sektörümüz mobilya. Ülkemizde mobilya sektörü, 40 bin işyeri ve 200 bine yaklaşan çalışan sayısı ile istihdam potansiyeli yüksek stratejik sektörler arasında yer alıyor. İzmir olarak mobilya sektöründen aldığımız payı arttırma potansiyelimiz oldukça yüksek. Yenilikçi yapısı ve gelişme potansiyeline rağmen, şehir merkezimizde sıkışan, lojistik imkânlar açısından sorunlar yaşayan Mobilya sektörümüzün, geniş ve nitelikli üretim alanlarına olan ihtiyacı uzun zamandır dile getirdiğimiz bir konuydu. Bu sorunu çözmek için Odamız, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve Torbalı Ticaret Odası tarafından projesi gerçekleştirilen Torbalı Karma ve Mobilya OSB ile 6 bin kişilik istihdam hedeflerken, yaklaşık yatırım maliyetinin ise 5 milyar Türk Lirası olması öngörülüyor. Torbalı OSB ile ilgili de birçok aşamayı Sayın Başbakanımızın desteğiyle hayata geçirdik. Yoğun talep gören ve büyük bir ihtiyacı karşılayacak olan OSB’imizin kuzey batısında bulunan ve TOKİ tarafından mesken yapılmak üzere planlanan yaklaşık 14 hektarlık alanın da, bölgemize dahil edilmesi konusunda girişimlerimizi sürdürüyoruz. Bu konuda da desteğinizi almaktan büyük memnuniyet duyacağız. Sektörümüzün, OSB’nin altyapı çalışmalarının Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından üstlenilerek yapılması ve esnafımızın uzun vadede geriye dönük ödeme yapması konusunda talebi de var. Bu desteğin ve kolaylığın sağlanması işlerini geliştirmek ve büyütmek isteyen firmalarımız için can suyu olacaktır.” diye konuştu.
‘İZMİR’İN ÇOK ÖNEMLİ BİR EKSİĞİYDİ’
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise Kemalpaşa’da yapılacak olan Lojistik Köy’ün İzmir’in önemli eksiklerinden biri olduğunu vurgulayarak, “Hammaddeye yakınlığı, ekonomik olarak jeo-stratejik ve lojistik önemi, ucuz ve nitelikli işgücüne sahipliği, net ihracatçı yapısı ve daha birçok özelliği İzmir’in her dönem ayrıcalıklı bir konumda olmasını sağlamaktadır. Orta Doğu, Türk Cumhuriyetleri ve Avrupa arasında bir köprü vazifesi gören ülkemizin batıya açılan kapısı olan İzmir, coğrafi ve jeopolitik konumu itibariyle, lojistik açısından çok ciddi bir potansiyele sahiptir. Projeleriniz arasında yer alan Kemalpaşa Lojistik Köyü’nün temeli 2012 yılında atılmıştı. Öncelikle yarattığınız farkındalık için çok teşekkür ediyoruz. Küresel ekonominin içinde bulunduğu şartlar dikkate alındığında, Batı’nın Çin’e alternatif aradığı bir dönemde proje, İzmir’in çok önemli bir eksiği idi. Zira, Kemalpaşa Lojistik Köyü, İzmir’in lojistik potansiyelini geliştirmesinde, lojistik sektörünün kümelenmesinde, kurumsallaşmasında ve ihracatçılarımızın maliyetlerini düşürmesinde önemli bir rol oynayacaktır.Diğer yandan, İzmir’in kuzey aksında yer alan mevcut Nemrut limanı ile birlikte planlanan ama sonuçlanamayan Çandarlı Limanı da, bu açıdan İzmir’in lojistik gücüne güç katacak bir proje idi. Komşumuz Pire Limanı’na alternatif olma şansımız olacak iken, bu avantajı da elimizden kaçırıyoruz.Asya, Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki 1,6 milyarlık nüfusun ve 22.5 trilyon dolarlık ticaretin merkezinde yer alan İzmirimizin desteklenmesi, eksiklerinin tamamlanması ülkemizin ekonomik pastadan daha fazla pay almasını hızlandıracaktır. Bizlerin de bütün çabası ve gayreti bunun içindir” diye konuştu.
Mobilya Sektörüne de değinen Yorgancılar, “Mobilya sanayimiz, yarattığı istihdam potansiyeli ve katma değerinin yanında net ihracatçı bir sektör olması nedeniyle stratejik öneme sahiptir. Şehrimizdeki MODEKO fuarına gösterilen ilgi de bunun göstergesidir.Ancak, bir hususun altını çizmek zorundayım. Sektör fark etmeksizin, bir tarafta sanayicilerimiz ekonomiye ve ihracata ciddi anlamda katkı sağlarken, diğer taraftan ihracatın gelişimini son derece zorlayıcı son dönemde art arda yapılan regülasyonlar ciddi bir çelişki yaratıyor. Bu bağlamda, pratik iş hayatının uzağında, iş yükünü artıran, ticareti engelleyen, ödemeleri geciktiren onlarca değişikliğe son bulmalıdır. Söz konusu regülasyonlar yerine kolaylaştırıcı düzenlemeler olmalı ki; daha fazla ihracat hacmi yaratılabilsin ve daha verimli işbirlikleri geliştirilsin.” diye belirtti.
KÜRESEL EKONOMİDEN ALINAN PAY YÜZDE 1’LERDE
“Küçülen, ticareti daralan bir küresel ekonomide, üretmek başlı başına bir mücadele alanı iken, ürettiğini satabilmek ayrı bir başarıdır” diyerek sözlerine devam eden Yorgancılar, “Ülkemizin küresel ekonomiden aldığı pay ise yüzde 1’lerde. Tüm gayretimiz bu payın artırılması yönünde. Bu bakımdan, gerek lojistik gerekse son dönemde tasarımları ile öne çıkan mobilya sektörümüz büyük önem taşımaktadır.” dedi.
TÜRKİYE, LOJİSTİKTE AVANTAJLI DURUMA GELDİ
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz ise Türkiye’nin lojistik anlamda avantajlı bir duruma geldiğinin altını çizerken, “Çin’den normalde dört haftada ABD ve Avrupa limanlarına ulaşan gemilerin, kapanma dönemlerinde 12 haftada Avrupa’ya gidemediği zamanlar oldu.2 bin 500 dolar seviyesinde olan bir konteynerin Avrupa yolculuğu 10 bin dolarların üzerini test etti.Ayrıca, Kovid-19 salgınıyla birlikte, bir ülkenin temel ihtiyacı olan ürünlerin mutlaka içeride, en kötü ihtimalle de yakın coğrafyada üretilmesi gerektiği gerçeği bütün çıplaklığı ile ortaya çıktı.Avrupa’ya yakınlığı sayesinde Türkiye hem üretim hem de lojistik alanında yeniden avantajlı konuma yükseldi.İhracatta her ay yeni rekorlara imza atıyoruz.” dedi.