Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin TBMM’deki grup toplantısında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Özel, konuşmasında Cumhur İttifakı ortaklarına, ekonomik krize, vergi adaletine, DEM Parti’ye ve Maraş depremine değindi.
Cumhur İttifakı’na ‘promter’ eleştirisi
Özel, konuşmasının başında Cumhur İttifakı’nın Meclis’teki tutumunu eleştirdi. Özel, “Bu Meclis’te iki kişi promter kullanıyor. Birini Bahçeli, diğerini Erdoğan kullanıyor. İkisinin kablosu da saraydaki bir odaya çıkıyor. Bu Meclis’te milletvekillerinin iradesi yok, sarayın iradesi var” dedi.
Özel, Cumhur İttifakı’nın Meclis’te yaptığı yasal düzenlemelerin halkın yararına olmadığını, sadece sarayın çıkarlarını koruduğunu savundu. Özel, “Bu Meclis’te yoksullukla, işsizlikle, enflasyonla, yolsuzlukla mücadele eden bir yasa çıkmadı. Bu Meclis’te sadece sarayın gücünü artıran, halkın haklarını gasp eden yasalar çıktı” diye konuştu.
Ekonomik krize ‘simit-çay’ hesabı
Özel, konuşmasının ikinci bölümünde ekonomik krize dikkat çekti. Özel, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçmişte yaptığı simit-çay hesabını hatırlatarak, “Ankara’da bir simit 10 lira, çay 15 lira. Toplam 25 lira. Aile 5 kişilik. 3 çocuk istenmişti. Günde üç öğünden bir ayda 11 bin 250 lira. En düşük emekli maaşı 10 bin lira. Ey Tayyip Erdoğan, sen zamanında Ecevit’e söylemiştin, ben de sana soruyorum. Sende hiç utanma yok mu?” dedi.
Özel, Erdoğan’ın masraflarını da eleştirerek, “Saray’ın bir günlük maliyeti 33.6 milyon TL. Saray, bir asgari ücreti 40 saniyede tüketiyor. Bunu vatandaşımız takdirine sunuyorum. Gelir adaletini sağlamak için mücadele içinde olmamız boynumuzun borcudur” ifadelerini kullandı.
Vergi adaleti talebi
Özel, konuşmasının üçüncü bölümünde vergi adaleti talebini dile getirdi. Özel, CHP grup toplantısına katılan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nu selamlayarak, “İşçi, ocak ayından başlayarak belirli vergi dilimleriyle gelirini kaybediyor. DİSK’in talebini CHP’liler olarak sahipleniyoruz ve vergide adalet istiyoruz” dedi.
Özel, vergi adaletinin sağlanması için CHP’nin sunduğu kanun tekliflerini hatırlatarak, “Biz, asgari ücretten vergi alınmamasını, gelir vergisi dilimlerinin yeniden düzenlenmesini, vergi kaçakçılığı ve yolsuzlukla mücadele edilmesini istiyoruz. Ama bunlar Meclis’te AKP ve MHP’nin oylarıyla reddediliyor. Biz, halkın lehine olan her teklife evet diyoruz, onlar hayır diyor” şeklinde konuştu.
DEM Parti’ye ‘demli çay’ göndermesi
Özel, konuşmasının dördüncü bölümünde DEM Parti ile ilgili gelen eleştirilere yanıt verdi. Özel, “Her parti ile ne kadar ilişkimiz varsa DEM Parti ile de o kadar ilişkimiz var. Dem dem diyorlar, en fazla birer tane demli çay içtik. Özgür Özel ve CHP’nin DEM ile olan ilişkisi kamera önünde neyse arkada da odur. Arkada can ciğer olup önde farklı davrananlara karşı bu tavrımızı ortaya koyuyoruz” dedi.
Özel, DEM Parti’nin CHP’yi bölmeye çalıştığı iddialarını da reddederek, “Biz, CHP olarak birlik ve beraberlik içindeyiz. Biz, CHP olarak halkın sorunlarına odaklanmış durumdayız. Biz, CHP olarak Türkiye’yi aydınlık bir geleceğe taşımak için çalışıyoruz. Bizim gündemimizde DEM Parti yok, milletin derdi var” ifadelerini kullandı.
Maraş depremine ‘koordinasyonsuzluk’ eleştirisi
Özel, konuşmasının son bölümünde 6 Şubat’ta Maraş merkezli meydana gelen depreme değindi. Özel, depremin yıldönümü nedeniyle deprem bölgesine gideceklerini ve haftaya grup toplantısı düzenlemeyeceklerini belirterek, hayatını kaybedenlere başsağlığı diledi.
Özel, depreme, sele karşı dirençli kentler yaratmak ve tedbir almanın iktidarın görevi olduğunu hatırlatarak, 6 Şubat’taki depremlerin ilk haftasında büyük bir koordinasyonsuzluk yaşandığını söyledi. Özel, muhalefet partilerine ait belediyelerin göndermek istediği yardımların engellendiğini vurgulayarak, TSK personellerinin ilk günlerde sahaya çıkartılmamasını da eleştirdi.
Özel, depremzedelerin mağduriyetlerinin giderilmesi için iktidarı göreve çağırarak, “Depremzedelerin yaralarını sarmak için gereken her şey yapılmalıdır. Depremzedelere kira yardımı, konteyner, prefabrik ev, barınma çadırı sağlanmalıdır. Deprem bölgesindeki hasar tespit çalışmaları hızlandırılmalı, yıkılan binaların yerine güvenli konutlar inşa edilmelidir. Deprem vergileri depremzedelere harcanmalı, deprem sigortası zorunlu hale getirilmelidir” dedi.