Dünyada elektrik çağının başladığına dair güçlü sinyaller gelmeye devam ediyor. Yeşil dönüşüm ve teknolojik yeniliklerle birlikte ülkelerin elektriğe olan talebi giderek artarken, fosil yakıtlara olan bağımlılık azalıyor. Uzmanlar, altı yıl içinde fosil yakıtların döneminin kapanacağını ve elektriğin küresel enerji sistemine yön vereceğini öngörüyor.
JEOPOLİTİK BELİRSİZLİKLER VE TEMİZ ENERJİ GÜVENLİK RİSKLERİ YARATIYOR
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından hazırlanan Dünya Enerji Görünümü raporu, enerji sistemindeki kırılganlıklara dikkat çekiyor. Raporda, jeopolitik belirsizlikler, yeni teknolojiler ve iklim değişikliği gibi faktörlerin enerji güvenliği üzerinde risk yarattığı vurgulanıyor.
FOSİL YAKITLARIN SONU GELİYOR
IEA raporuna göre, 2030'a kadar temiz enerji teknolojileri, küresel elektrik talebinin yarısından fazlasını karşılayacak. Kömür, petrol ve doğal gaz gibi fosil yakıtların talebi ise bu süreçte zirveye ulaşarak düşüşe geçecek. Özellikle son on yılda elektrik talebinin enerji talebinden iki kat hızlı büyümesi, bu dönüşümün temel işareti olarak gösteriliyor.
SIFIR EMİSYON HEDEFLERİNDEN UZAKTAKİ RİSKLER
Her ne kadar temiz enerjiye geçişte ciddi bir ivme olsa da dünya, net sıfır emisyon hedefine henüz ulaşabilmiş değil. IEA'ya göre, emisyonların yeterince azaltılmaması halinde küresel sıcaklık artışı, 2100 yılına kadar sanayi öncesi döneme kıyasla 2,4 derece artabilir.
'GELECEK ELEKTRİK ÇAĞINDA'
IEA Başkanı Fatih Birol, küresel enerji sisteminin elektriğe dayalı bir geleceğe ilerlediğini belirterek, "Kömür ve petrol çağlarının ardından artık hızla elektrik çağına adım atıyoruz. Bu yeni çağ, enerji sistemlerinin temiz elektrik kaynaklarına dayalı olacağını gösteriyor," dedi.
ÇİN’İN DÖNÜŞÜMDEKİ ETKİSİ
Birol, Çin'in enerji trendlerinde belirleyici bir rol oynadığını vurgularken, "Yatırımlar, elektrik tüketimi ve yenilenebilir enerji alanındaki gelişmelerde her şeyin özünde bir Çin hikayesi var," ifadesini kullandı.
BENZİNİN YERİNİ ELEKTRİK ALACAK
IEA Baş Enerji Ekonomisti Tim Gould, gelecekte enerjiyi yönetmenin odağında elektrik faturalarının olacağını belirtti. Gould, "Artık en önemli rakamlar petrol fiyatları değil, elektrik için kilovatsaat başına ne kadar ödediğimiz olacak," diyerek enerji sistemindeki önceliklerin değişeceğine işaret etti.
ELEKTRİK, PETROLE MEYDAN OKUYOR
Gould, elektrifikasyonun en hızlı ilerlediği sektörün bina sektörü olduğunu, ancak ulaşımda da hızla yaygınlaştığını belirtti. Özellikle elektrikli araçların Çin’deki yayılımı sayesinde petrol piyasalarının dönüşüm geçirdiğini ifade eden Gould, "Bugün Çin’de satılan araçların yarısı elektrikli. Bu, birkaç yıl öncesine göre büyük bir değişim ve petrol piyasalarını doğrudan etkiliyor," dedi.