Petrol fiyatları, küresel piyasalardaki gelişmelerin etkisiyle son günlerde dalgalı bir seyir izliyor. Brent petrolün varili, dün son iki ayın zirvesine çıkarak 82,57 dolara kadar yükseldi. Ancak bugün kar satışlarıyla birlikte geri çekildi.
Brent petrolün varili, bugün saat 09.45 itibarıyla dünkü kapanışa göre yüzde 0,43 düşüşle 82,04 dolardan işlem gördü. Brent petrol, böylece son bir haftada yüzde 3,5 değer kaybetti.
Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise bugün 76,86 dolardan alıcı buldu. WTI, dün 77,46 dolara kadar yükselmişti.
ABD ve Çin’den gelen veriler petrol fiyatlarını etkiliyor
Petrol fiyatlarındaki dalgalanmanın arkasında, dünyanın en büyük petrol tüketicileri olan ABD ve Çin’den gelen veriler yatıyor. ABD’de petrol talebinin arttığına işaret eden stok verileri, petrol fiyatlarını yukarı yönlü destekliyor.
ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) çarşamba günü yayımladığı verilere göre, ülkedeki ticari ham petrol stokları geçen hafta 9 milyon 200 bin varil azalarak 415,2 milyon varile geriledi. Bu, beklentilerin üzerinde bir düşüş oldu.
ABD’de ayrıca, enflasyonun yavaşlaması ve ekonomik aktivitenin canlanması, ekonomide “yumuşak iniş” senaryosunu güçlendiriyor. Bu da, ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artırım sürecini yavaşlatabileceği beklentisini artırıyor. Bu beklenti, doların değer kaybetmesine ve petrol fiyatlarının yükselmesine neden oluyor.
Çin’de ise Merkez Bankası, banka ve kredi kuruluşları için zorunlu karşılık oranlarını 0,5 puan düşürerek, ekonomik büyümeyi desteklemeye çalışıyor. Bu adım, Çin’deki deflasyonist baskıyı hafifletebileceği, risk iştahını artırabileceği ve petrol talebini olumlu etkileyebileceği düşünülüyor.
Petrol fiyatları teknik seviyeleri takip ediyor
Petrol fiyatları, küresel piyasalardaki gelişmelerin yanı sıra, teknik seviyeleri de takip ediyor. Brent petrolde teknik olarak 82,49 ile 82,70 dolar aralığı direnç, 81,80 ile 81,59 dolar aralığı ise destek bölgesi olarak izlenebilir.
WTI’da ise teknik olarak 77,12 ile 77,38 dolar aralığı direnç, 76,34 ile 76,08 dolar aralığı ise destek bölgesi olarak izlenebilir.
Petrol fiyatları, küresel piyasalardaki gelişmelerin yanı sıra, arz ve talep dengesini de etkileyen OPEC+ ülkelerinin kararlarını da yakından takip ediyor. OPEC+ ülkeleri, petrol piyasasının istikrarını sağlamak için üretim kısıntılarını kademeli olarak gevşetmeye devam ediyor.