Murat ERVİN-ÖZEL HABER Özel okul fiyatlarına yapılan yüzde 65'lik zammın, kendilerini zor durumda bıraktığını açıklayan İzmir Ticaret Odası (İZTO) Eğitim Meslek Komitesi Meclis Üyesi Mustafa Tektaş, KDV, gelir, kurumlar vergisi ve benzeri adlarla kazançlarının yüzde 40'ını devlete verdiklerini belirtti. Pırlantada bile KDV'nin yüzde 1 olduğuna dikkat çeken Tektaş, “Ama biz eğitimden alınan yüzde 18'lik zammı bile zar zor yüzde 8'e indirtebildik. Aslında eğitimden hiç vergi alınmamalı veya pırlanta kadar alınmalı. Biz bu teklifimizi de Bakanlığa ilettik. Açıkçası bu KDV oranı, vatandaşa 'eğitim alma, pırlanta al' anlamına geliyor” diye konuştu.
SAHİBİNDEN 'SATILIK'
Enerji maliyetlerinin 4 kat, kiraların ise 5 kat artarken eğitim sektörüne yüzde 65'lik zammın okulların kapısına kilit vurmalarına neden olacağını sözlerine ekleyen Tektaş, “Asgari ücret zamlarıyla da özel okullar hızla kan kaybetmeye başladı. Böyle sürerse Türkiye genelindeki 12 bin okulun yaklaşık 2 bini bu yıl kapanabilir. İlanlara baktığınızda sahibinden satılık çok sayıda okul olduğunu görürsünüz” ifadelerini kullandı.
'VELİYE ÖDENSİN'
Özel okulların toplam kontenjanın 3.5 milyon olmasına karşın 950 bin civarında öğrenciye hizmet verdiklerinin altını çizen Mustafa Tektaş şöyle konuştu: “Daha önceki yıllarda uygulandığı gibi bir öğrencinin devlete maliyetinin karşılığı özel okula aktarılmaya devam edilmiş olsa hem devlet okulları hem de özel okullar rahat bir nefes alırdı. Devlet veliye bu maliyeti veliye öder veli de farkını tamamlayıp özel okula verir. Eğer bu yapılırsa özel okula gönderme şartıyla veliye yıllık 23 bin TL gibi destekte bulunmuş olur. Bu konuyu Milli Eğitim Bakanlığı'na ilettik. Bugün de TOBB Eğitim Meclisi'nde bu teklifi güncelleyip bir kez daha Bakanlığa sunacağız. Eğer bu haliyle devam edersek geleceğimizi, gençlerimizi kaybedeceğiz. Bizi fırsatçı olarak niteleyenler mevcut şartlarda bir yıl idare edebilirlerse kendilerinden özür dileyeceğim.”
'MEVCUT' DA, İŞSİZLİK DE
Ülke genelindeki 950 bin öğrencinin 79 binin bu yıl sonunda okulsuz kalabileceğine dikkat çeken Tektaş, “210 bin öğretmenin yanı sıra yöneticiler, idari personeller, kantin, temizlik ve güvenlik personelleri gibi çalışanlarla bu sayı 350 bine ulaşabiliyor. Eğer bu yıl bir düzelme sağlanmazsa ve 2 bin okul kapanırsa 35 bin civarında öğretmen ile 58 bin yardımcı personel olmak üzere 93 bin kişiye ulaşır. Aileleriyle birlikte 200 bine yakın çalışan mağdur olur. Bu okullardaki çocukların devlet okullarına yönlendirilmesiyle, sınıf mevcutları 3 ila 5 kişi artacak” dedi.
KONUTA OLDUĞU GİBİ
Geçtiğimiz günlerde dar ve orta gelir seviyesine yönelik açıklanan Konut Projesi'nin bir benzerinin özel okullar için de yapılabileceğini aktaran Tektaş, yüzde 0.69 faiz oranlı kredilerin özel okul velilerine de sağlanmasını istedi. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için devletin Kredi Garanti Fonu'ndan sağlayacağı düşük faizli kredilerin özel okul yöneticilerine de verilmesini isteyen Tektaş, aksi takdirde hem velilerin hem de özel okullar ve devletin zor günler yaşayabileceğini kaydetti.
'KAZAN-KAZAN' DURUMU
Kadir Açıkbaşlar (Ege Bölgesi Özel Okullar Derneği Başkan Yardımcısı): Bakanlıklar nezdinde hem öğrenci velilerini hem de özel okulları koruyacak bir düzenleme konusunda taleplerimizi iletiyoruz. Geçtiğimiz yıllarda velilere verilen devlet teşvikleri çok büyük fayda sağlamıştı. Maliyet analizlerine göre belirlenen fiyatın yarısının veliye verilmesi halinde bile devlet diğer yarısından kar etmiş olacak. Sonuçta kazan-kazan durumu oluşur. KDV konusunda da taleplerimiz var. Yüzde 8'lik faizin yüzde 1'e indirilmesi bile her kesime rahat bir nefes aldırır.