Prostat büyümesinin tedavisinde kullanılan yöntemler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Oğuzkurt, ameliyatsız küçük kesi yöntemi olan "prostatik arter embolizasyonu"nu anlattı.
Prostat bezinin ileri yaşlarda büyüyerek idrar yapmayı zorlaştırdığını ve yaşam kalitesini düşürdüğünü söyleyen Oğuzkurt, şöyle devam etti:
“Prostat bezi, mesanenin altında yer alır ve idrar kanalını çevreler. Prostat büyümesi, mesane ve idrar kanalına baskı yaparak, sık idrara çıkma, gece idrara kalkma, idrar yaparken zorlanma, mesaneyi tam boşaltamama, idrarda bölünme gibi şikayetlere neden olur. Bu şikayetler, günde 8-10 defa tuvalete gitmeyi gerektirdiğinde ya da her gece birkaç defa uyanıp idrara çıkmayı zorunlu kıldığında, kişinin sosyal ve iş hayatını olumsuz etkiler. Uyku düzeni bozulur ve hayat kalitesi azalır.”
Oğuzkurt, prostat büyümesinin basit bir hastalık gibi görünse de bazı hastaların ciddi anlamda sıkıntı yaşadığını belirtti.
Prostat büyümesi tedavisinde ilk olarak idrar yapmayı kolaylaştıran ve mesane kapasitesini artıran ilaçlar verildiğini anlatan Oğuzkurt, prostat büyümesinin ilerlemesiyle ilaçların yetersiz kaldığını ifade etti.
Bu aşamada cerrahi tedavi seçeneklerine başvurulduğunu dile getiren Oğuzkurt, “Standart tedavi yöntemi, idrar kanalından girerek prostat bezinin içindeki daralmayı genişletmek için yapılan ameliyattır. Bu ameliyat, hastanın idrar yapmasını rahatlatır. Ancak, ameliyat sırasında ve sonrasında anestezi ve cerrahi stresle ilgili risklerin yanı sıra, kanama, enfeksiyon, geçici idrar kaçırma, geçici idrar yapamama, cinsel fonksiyon bozukluğu gibi komplikasyonlar da ortaya çıkabilir.” diye konuştu.
“PROSTAT BEZİ KÜÇÜLÜYOR”
Oğuzkurt, cerrahi tedaviye alternatif olarak uyguladıkları “prostatik arter embolizasyonu” yöntemini şöyle anlattı:
“Bu yöntem, anjiyo işlemiyle kasıktan ya da koldan girilerek yapılıyor. Anjiyo ile prostat bezine kan taşıyan sağ ve sol prostat atardamarları çok küçük tıkaçlarla kapatılıyor. İşlem 1,5-2 saat sürüyor. Prostat bezinin kanlanması azaldığı için prostat bezi küçülüyor. Böylece, prostat bezinin mesane ve idrar kanalına yaptığı baskı azalıyor, idrar kanalı açılıyor ve hasta tekrar idrarını rahat bir şekilde yapabiliyor.”