MERT YASİN ALPDÜNDAR - Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in gazetecilerin sorularını yanıtladığı basın toplantısında bundan sonra ücret düzenlemelerinin hedef enflasyona göre yapılacağını ama çalışanların enflasyona ezdirilmeyeceğini ifade etmişti. Bakan Şimşek’in bu açıklamalarına kamuda çalışan memur ve işçilerin örgütlü olduğu sendikalar ve emeklilerden tepki geldi. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Güven, düzenleme ile emekçinin daha da yoksullaşacağını söylerken, Birlik Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Birlik Sağlık-Sen) Genel Başkanı Ahmet Doğruyol ise kabul edilebilir bir uygulama olmadığını belirtti. DİSK Emekli-Sen Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Hüseyin Özkaynak ise uygulamanın hayatın gerçekleriyle uyuşmayacağını ifade etti. 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Güven, “Zamları öngörülen enflasyona göre belirleme meselesi daha önce de denendi. Ama işçi ve memurlar bundan mağdur oldular. Bu dönem enflasyonun yüksek olması nedeniyle tekrar bu uygulamaya geçmek istiyorlar. Mehmet Şimşek geldikten sonra bunu bekliyorduk” diye söyledi.

mustafa-guven-1

‘EMEKÇEKÇİNİN DAHA DA YOKSULLAŞMASINA NEDEN OLUR’

Güven, “Önümüzdeki süreçte muhtemelen yerel seçimlerden sonrasında öngörülen enflasyona göre zam yapma meselesi dayatılacak. Tahmini enflasyon tutmadığı ve zaten gerçekçi hesaplanmadığı için mağduriyet devam edecek. Bunun tahmini enflasyona göre yapılması ileri ki dönemde emekçinin daha da yoksullaşmasına neden olacaktır. Kendilerince piyasa istikrarı sağlamak için bunu yapıyorlar” diye belirtti. 

‘EMEKÇİLER BUNU KABUL EDECEK Mİ?’

“Önceki dönem döviz krizi yüzünden emekçiler alım gücünü yitirdi. Şimdi ise tahmine göre zam yapılarak alım gücün baskılanmaya çalışıyor” diyerek sözlerine devam eden Mustafa Güven, “Türkiye ekonomisinde işçi ve emekçiler açısından gerçeği yansıtmayacak bir durum. Bunu uygulamak isterler ama önemli olan işçiler, emekçiler bunu kabul edecek mi? Daha öncesinde bunu uyguladılar. İki dönem toplu iş sözleşmelerinde bu oldu ama o dönem enflasyon daha düşüktü. Düşük olmasına rağmen işçi, emekçi zarara uğradı ve tepkiden kaynaklı vazgeçildi. Tahmini enflasyona göre zam yapmak gerçekçi olmayacak. Bu hedef tutturulamadığında işçi ve emekçiler buna tepki gösterecek ve gerçek enflasyon farkı üzerinden bir mücadele olacaktır” diye konuştu. 

‘ALIM GÜCÜ YÜZDE 70 DÜŞTÜ’

Birlik Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Birlik Sağlık-Sen) Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, “Bugüne kadar zaten sözde enflasyon zamlarına göre verildiği iddia edilen maaş zamları hiçbir zaman reel enflasyon oranlarında verilmedi. İşçi, memuru ‘enflasyona ezdirmiyoruz’ ifadeleri de genel itibariyle doğruyu yansıtmadı. Maaş zamları reel enflasyon üzerinden gitmediği için alım gücü düştü. Onların hesap etmiş oldukları enflasyon olmuş olsa bile artan Gayri Safi Milli Hasıla’dan işçiye, memura, emekliye pay vermemek demektir. Zaten bize reel enflasyon üzerinden zam yapılmadığı için bu kriterler belli; örnek vermek gerekirse 2015 ile kıyasladığımız zaman bugün memurlarımız alım gücü noktasında en alt seviyelerde yer almaktadır. Yani 2002’de 10 çeyrek altın alan asgari ücretli, bugün yüzde 70 oranlarında alım gücünü kaybetmiş durumdadır” diye vurguladı. 

ahmet-dogruyol-4

‘KABUL EDİLECEK HİÇBİR TARAFI YOK’

“Sözde enflasyon oranlarında verilen zam ‘0’ zam demektir” diyerek sözlerine devam eden Doğruyol, “Öngörülen enflasyon oranlarında zam vereceğiz demek; gerçek enflasyonla değil öngördüğüm enflasyonla zam vereceğim demektir. Ekonomik gerçeklikte öngörmekle adım atılabilir? 2024 yılı için enflasyon öngörüsü yüzde 33. Kaldı ki Merkez Bankaları piyasayı ateşlememek adına öngörüler enflasyonu en az seviyeden hesap ederler. 2024 yılında memurlara yapılacak toplam zam yüzde 25. Böyle bir şey olamaz. Bunun kabul edilecek hiçbir tarafı yoktur” diye belirtti.  

‘HAYATIN GERÇEKLERİYLE UYUŞMUYOR’

Uygulamanın hayatın gerçekleriyle uyuşmayacağını söyleyen DİSK Emekli-Sen Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Hüseyin Özkaynak ise “Ülkede yaşanan gerçek enflasyon ile söylenen enflasyon arasında çok büyük farklar. Bunu birebir pazarlarda hissedebilirsiniz. Eskinden Devlet Planlama Teşkilatı vardı. Her şey planlanarak yapılırdı. Ama burada plan program yok. Yapılan programlarla günü geçirmeye çalışıyorlar. Özellikle KKM’yi TL’ye çevrme yönündeki hamlelerle insanlar paralarını çekip dolara yatırmaya başladılar. Bir kısmı ise başka alanlarda değerlendirme yoluna gittiler. Bunun içinden nasıl çıkılacağını kendileri de bilmiyorlar. Enflasyonun 2023’te yüzde 58 olarak söylenmişti. 2023 sonunda yüzde 65, 2024 sonunda yüzde 33 olacağını söylüyorlar. Ama bu rakamlar böyle olmayacak. Bizler 7 bin 500 maaş alıyoruz ama ev kiraları 10 bin lira. Yapılan programlar hayatın gerçekleriyle uyuşmuyor” dedi. 

huseyin-ozkaynak-1

Kaynak: MERT YASİN ALPDÜNDAR