Dağlık bir bölgede on günlük bir gezi için hazırlamanız gereken şeyler, gideceğiniz yerin iklimi, mevsimi, konaklama türü ve yapacağınız aktivitelere göre değişebilir. Ancak genel olarak şu önerileri dikkate alabilirsiniz:
Dağlık bölgelerde hava sıcaklığı genellikle düşük olduğundan, sıcak tutan ve kat kat giyebileceğiniz kıyafetler, bere, atkı, eldiven gibi aksesuarlar, yağmurluk veya rüzgarlık gibi dış giyim eşyaları ve uygun ayakkabılar getirmeniz iyi olur.
Dağ yürüyüşü, kamp, bisiklet gibi doğa sporları yapmayı planlıyorsanız, bunun için gerekli malzemeleri (çadır, uyku tulumu, mat, yürüyüş sopası, bisiklet kaskı vb.) yanınızda bulundurmanız gerekebilir. Ayrıca güneş kremi, güneş gözlüğü, şapka gibi koruyucu ürünleri de unutmayın.
Dağlık bölgelerde sağlık hizmetlerine ulaşmak zor olabileceğinden, acil durumlar için bir ilk yardım çantası hazırlamanız önemlidir. Ateş düşürücü, ağrı kesici, antiseptik, bandaj, yara bandı gibi temel ilaç ve malzemeleri içeren bir çanta hayat kurtarıcı olabilir.
Dağlık bölgelerde telefon ve internet bağlantısı sorunlu olabileceğinden, harita, pusula, el feneri gibi araçlarla yönünüzü bulmaya yardımcı olacak ekipmanları da yanınıza almanızda fayda var. Ayrıca powerbank gibi şarj cihazları da işinize yarayabilir.
Dağlık bölgelerde gezilecek yerler arasında tarihi ve kültürel mekanlar da bulunabilir.. Bu tür yerleri ziyaret etmek isterseniz, rehber kitaplar, broşürler veya kulaklık gibi bilgilendirici kaynaklardan yararlanabilirsiniz.
Gezmeye doyamayacağınız rotalar
Dağlık bölge gezisi için en iyi yerler, kişisel tercihlerinize, beklentilerinize ve bütçenize göre değişebilir. Ancak genel olarak Türkiye’de dağcılık, kampçılık, tırmanış, trekking gibi doğa sporları yapabileceğiniz pek çok güzel yer bulunmaktadır. İşte size bazı öneriler:
Kaçkar Dağları Rize
Kaçkar Dağları, Karadeniz’in kalbi olarak bilinir ve Türkiye’nin en yüksek 4. dağıdır. Burada doğa fotoğrafçılığı, sportif balıkçılık, kayak, doğa kampı, dağ bisikletçiliği, kuş gözlemciliği, zirve tırmanışı ve kaplıca turizmi gibi sayısız aktivite yapabilirsiniz. Kaçkar Dağları Milli Parkı bölgenin en popüler noktasıdır.
İzmir Kaynaklar ve Yamanlar Köyü
Kaynaklar Köyü, Ege’nin incisi İzmir’in Buca ilçesinde yer alır ve eşsiz manzarasıyla tanınır. Köyde seviyeleri bölgeye göre değişiklik gösteren 200 farklı kaya tırmanışı parkuru bulunmaktadır. Her yıl ilkbahar ayında düzenlenen Kaya Tırmanış Şenliği ise bölgeyi doğa turizmi açısından oldukça değerli kılmaktadır . Yamanlar'da bulunan Karagöl tabiat parkı ise tam bir sonbahar şöleni sunuyor. Deniz seviyesinden 850 m yukarıda bulunan göl yaklaşık 20 Hektar alana sahip. Sarı yapraklarla ççevrili ağaçlarla çevrili göl, şimdiye kadar bir çok gezi dergisinin kapağını oluşturdu. Park 12 ay boyunca, 7/24 açık. Bu da bölgenin ve gölün tadını çıkarmak için güzel bir fırsat sunuyor.
Manisa Spil Dağı
Aslında Spil Dağı ‘nda ne ararsanız var. Tarihi, mitolojisi, jeolojik yapısı, arkeolojik özellikleri, bitki örtüsü, manzarası vs. Her konuda son derece zengin içerik sunan bir yer. Farklı mevsimlerde de ayrı güzelliklerle karşılıyor sizi. Nefis manzarası, tertemiz doğası ve mis gibi havası dışında benim için en büyüleyici yanı bölgede bulunan Yılkı Atları oldu. Bu bölgede seyretmeye doyamayacağınız güzellikte, dağın her tarafına yayılmış yüzlerce serbest dolaşan özgür at bulunuyor.
Antalya Geyikbayırı
Geyikbayırı, Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde bulunan ve tırmanış rotalarıyla ün salmış bir mahalledir. Bölgede Türkiye’nin başka herhangi bir noktasında bulunmayan tufa, sarkıt ve kolonetli tırmanış tarzını deneyimlemek mümkündür. Geyikbayırı’nda her seviyeye uygun tırmanış rotaları yer almaktadır .
Bu öneriler dışında da Türkiye’de gezilecek pek çok dağlık bölge vardır. Örneğin Ağrı’da İshak Paşa Sarayı , Ankara’da Tuz Gölü , Muğla’da Bafa Gölü , Erzurum’da Uzundere ve Tortum Gölü , Kocaeli’de Ballıkayalar Tabiat Parkı ve Kayseri, Adana, Niğde’de Aladağlar gibi yerler de görülmeye değerdir.