9 Eylül Gazetesi’nden Mert Yasin Alpdündar’ın haberine göre; İzmir Ticaret Borsası (İTB) Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı, İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. İTB Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer’in idaresinde yapılan meclis toplantısına İTB Yönetim Kurulu Işınsu Kestelli ve meclis üyeleri katıldı. İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, açıklanan tarımsal desteklerin hedef enflasyonun bile gerisinde kaldığını söylerken, tarımda rekabet gücünün kaybedildiğini vurguladı. Kestelli ayrıca pamuk prim miktarının yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

iPhone 16 serisi ön siparişle satışa sunuluyor iPhone 16 serisi ön siparişle satışa sunuluyor

TARIMSAL DESTEKLER HEDEF ENFLASYONUN BİLE GERİSİNDE KALDI

Kestelli, “Dekar başına verilen mazot ve gübre desteklerinde bir miktar iyileştirme yapıldı. Kütlü pamukta toplam 472 lira, zeytinde ise toplam 138 lira gübre ve mazot desteği verilecek. İki üründe de geçen yıla göre toplam gübre ve mazot desteğindeki artış oranı yüzde 29. Tarımsal Girdi Fiyat Endeksinin geçen yıla göre yüzde 48 arttığı bir ortamda açıklanan gübre ve mazot desteğinin, hedef enflasyona göre bile çok düşük kaldığını söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı. 

Isinsu Kestelli Itb Agustos Ayi Meclis

EKONOMİK SORUNLAR TARIM SEKTÖRÜNÜ ETKİLİYOR

Türkiye ekonomisinin içerisinde bulunduğu zor koşulların tarım sektörünü de olumsuz etkilediğini vurgulayan Kestelli, “Küresel iklim değişikliğinin neden olduğu üretimle ilgili sorunlar, ürün fiyatlarında yaşanan istikrarsızlıklar, yüksek üretim maliyetleri, ihracatta ülke olarak rekabetçiliğimizi kaybetmemiz bizlerin ve sektör paydaşlarının şu anda yaşadığı en önemli sorunlar. Üstelik, sektörün ülkemize has yapısal sorunları ve küresel boyutta yaşanan gelişmelerle birleşince, ekonomik konjonktürden kaynaklı sorunların hissedilen etkisi ve maliyeti çok daha fazla oluyor” diye vurguladı. 

‘PAMUK PRİM MİKTARI ACİL OLARAK TEKRAR DEĞERLENDİRİLMELİ’

Kestelli, “Üreticilerimizin merakla beklediği kilo başına verilen prim desteği ise dane zeytinde 15 kuruştan 20 kuruşa, zeytinyağında 80 kuruştan 100 kuruşa yükseltildi. Kütlü pamukta ise bir artış yapılmadı ve son iki yılda olduğu gibi kilogram başına 1,6 lira olarak açıklandı. Geçtiğimiz yıl hasat döneminde pamuk fiyatları düşüktü ve üreticilerimiz bırakın kâr etmeyi, maliyetini bile zor karşılamıştı. Günümüzde 41 renk mahlıç pamuk fiyatları 54-55 lira seviyelerinde. Tekstil ve konfeksiyon sektörünün durumu nedeniyle işlemler çok zayıf. Kütlü pamuk fiyatı bugünkü duruma göre 22 lira seviyelerinde. Maliyet çalışması için henüz erken ama en iyimser tahminle 30 liranın altında olmayacak. Şartlar böyleyken prim miktarında bir artış yapılmaması, üreticimizin zarar etmesine ve pamuk üretiminin önemli ölçüde gerilemesine neden olur. Bu nedenle kütlü pamuk için açıklanan prim miktarının acil olarak tekrar değerlendirilmesi öncelikli talebimizdir” diye belirtti.

'HÜKÜMETTEN ÜLKEYİ TÜRBÜLANSTAN ÇIKARMASINI BEKLİYORUZ'

“Toplumun büyük kesiminin önemli bir bedel ödediği bu geçiş döneminde hükümetten, ülkeyi mümkün olan en az hatayla bu türbülanstan çıkarmasını bekliyoruz” diyerek sözlerine devam eden Kestelli, “Türkiye, savaştaki ülkelerden daha yüksek bir enflasyonla yaşamayı, hiçbir şey üretmeyen ülkeler kadar cari açık vermeyi, üçüncü dünya ülkeleri gibi sürekli bir düasyon beklentisi içinde olmayı, gelir dağılımında bu denli büyük bir bozulmayı, eğitimden kredi notuna kadar pek çok alanda ait olmadığımız bir ligde bulunmayı ve yetenekli gençlerinin istikbali yurt dışında aramasını hak etmiyor. Sürdürülebilir yüksek büyüme dönemini, tüm yapısal gereklerini yerine getirerek başlatmak zorundayız. Bütçe disiplinini sözde değil, özde tedbirlerle istikrarlı hale getirmeliyiz. 2001 krizinden sonra bunu başardık, şimdi yine yapabiliriz, çünkü doğru yoldayız” diye söyledi.  

Kaynak: HABER MERKEZİ