9 Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, 'Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi'ni açıkladı. Bakan Şimşek’in açıkladığı tedbirlerde Ambulans, savunma ve güvenlik gibi alanlardaki zorunlu ihtiyaçlar hariç, kamuda yeni araç satın alma ve kiralama 3 yıl durdurulması, yabancı menşeili araç kullanımı sonlandırılması, kamuda deprem riski olanlar hariç yeni bina alımı ve yapımı 3 yıl süreyle durdurulması, savunma ve güvenlik hariç mevcut sosyal tesisler ekonomiye kazandırılması, lojman kiraları, rayiç bedeller dikkate alınarak gözden geçirilmesi, toplu taşıma olan yerlerde kamuda personel servisi uygulaması sonlandırılması, kamuda istihdama sınırlama getirilecek. 3 yıl boyunda emekli olanlar kadar istihdam sağlanması ve kamuda yönetim kurulu ücretlerine sınırlandırılma getirilmesi gibi pek çok konuda alınan tedbirler kamuoyu ile paylaşıldı. Yeni tedbirlere uymayanların ise idari yaptırım ve para cezalarının uygulanacağı ifade edildi. Kamuoyunun merakla beklediği tasarruf tedbirlerinin açıklanmasının ardından ekonomistler de konu hakkındaki düşüncelerini paylaşmaya başladı. Tedbirleri 9 Eylül’e değerlendiren ekonomist Prof. Dr. Hüsnü Erkan, tedbirleri yetersiz bulduğunu vurguladı. Erkan,  önlemlerin iktidarın elini yeterince kısıtlamadığını ifade ederken, “Getirilen düzenlemeler siyasi hesaplar yapılarak belirlenmiş diye düşüyorum” dedi.

TEDBİRLER YETERSİZ

Erkan, “Ben tedbirleri yetersiz buluyorum çünkü asıl harcama kalemleri ön plana getirilmemiş. Bu tedbirler algı yönetmeye yönelik tedbirlerdir. 2002 yılında Kemal Derviş’in programında IMF’in verdiği yüksek miktarda meblağ vardı. Ayrıca IMF’nin kontrol destekleri vardı. Bir de kamuyu yeniden yapılandırma vardı. Fiyat belirlemelere siyasetin karışmaması için bağımsız fiyat denetleme kurulları oluşturulmuştu. Onlarla Derviş’in politikaları başarıya ulaştı. Şimdi ise çok yüzeysel önlemler var” diye konuştu.

“Bu önlemler şimdilik suya sabuna dokunmayan, iktidarın elini yeterince kısıtlamayan ve mevcut durumu stabilize etmeye çalışan yöntemler gibi geliyor” diyerek sözlerine devam eden Erkan, “Bence köklü bir önlem yok. Bu program ile yük memura ve çalışana yıkılıyor. Konutlara, ulaşıma kısıtlamalar getiriliyor. Herkesin gözüne batan saray harcamaları gündeme bile gelmiyor. KKM’ye yönelik bir önlem yok” diye söyledi.

‘İKTİDARIN GÖZÜNDE FIRSAT YARATIP YENİDEN SEÇİME GİTMEK VAR’

Erkan “Alınan önlemler tasarruf falan değil. Yatırımlar kısıtlanacak deniyor. Peki hangi yatırımlar bunlar? Zaten seçim nedeniyle birçok şeyin ihalesi yapıldı. Peki ihaleler duracak mı? İktidar partisinin gözünde, bir fırsat yaratıp, yeniden seçime gitmek vardır. Çünkü tedbirler tabanını korumaya özen gösteriyor. Muhtemelen yeni anayasa girişiminde kendilerini güvenceye alan bir ortam yaratabilirlerse bunu denemek istiyorlar diye düşünüyorum. Yani getirilen düzenlemeler siyasi hesaplar yapılarak belirlenmiş diye düşüyorum” dedi. 

Kaynak: HABER MERKEZİ