MERT YASİN ALPDÜNDAR- TÜİK, ‘Kümes Hayvancılığı Üretimi Şubat 2023’ verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre; bir önceki yılın şubat ayına göre göre tavuk yumurtası üretimi yüzde 3,7 arttı. Tavuk eti üretiminde ise yüzde 2,1, hindi eti üretiminde yüzde 3,3 ve kesilen tavuk sayısında yüzde 5,7 azalma olduğu görüldü. Ocak-Şubat döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre tavuk yumurtası üretimi yüzde 3,5 artarken; tavuk eti üretimi yüzde 3, kesilen tavuk sayısı yüzde 5,9 ve hindi eti üretimi yüzde 10,3 azaldı. Geçtiğimiz aya göre ise; tavuk yumurtası üretiminde yüzde 6.6, tavuk eti üretiminde yüzde 8.1 azalma yaşandı. 

‘KANATLI ETTE DARALMA DEVAM EDİYOR’

Kanatlı et üretimindeki düşüşü dokuzeylul.com’a değerlendiren Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Girit, sektörün uzun süredir zarar ettiği için daralma yoluna gittiğini söyledi. Girit, “Zarar derken, tüketicinin aldığı fiyatlardan bahsetmiyorum. Çiftlikten çıkış rakamlarıyla tüketicinin aldığı fiyatlar arasında ciddi farklılıklar oluşuyor. Örnek vermem gerekirse; kanatlı eti kesimhanede 35 liraya mal ederken; markette 30 liraya satıldığı zamanlarda oldu. Aşağı yukarı 2 aydır yumurtada maliyetin bir tık da olsa üstünde satışlar başladı. Zaten o da sonuçları değiştiriyor. Lakin kanatlı etlerindeki daralma devam ediyor.” İfadelerini kullandı.  

*Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Girit

AZALMANIN İKİ NEDENİ VAR

Azalmanın iki nedeni olduğunu belirten Girit, “İç piyasadaki maliyetler arttı ama üretici artan maliyetleri ürüne yansıtamadı. İlk sebebimiz bu. İkinci sebebimiz ise dış ticaretteki rekabetten ötürü fiyatlar aşağıya doğru düştü. Maliyetimiz, satışın üstüne çıktı. Sektör bu gibi durumlarda imkanlarının olduğu kadar malını soğuk havaya atıyor. Bakıyor ki önü açılmayacak; kapasite kısmasına gidiyor.” dedi.   

Editör: Mert Alpdündar