Ekonomik kriz, hem vatandaşların hem de şirketlerin mali durumunu olumsuz etkiliyor. Kredi faizlerinin yükselmesi ve nakit akışının zorlaşması, tekstil sektöründe konkordato ve iflas başvurularının artmasına neden oluyor. Son iki ayda Antep’te 7, Konya’da 8 tekstil firması konkordato talep etti.
Tekstil sektörü zor günler geçiriyor
Tekstil sektörü, yüksek enflasyon nedeniyle maliyetlerin artması ve tüketici talebinin azalması gibi sorunlarla karşı karşıya. Geçen yılın son çeyreğinde sektörün önde gelen firmaları birer birer konkordato veya iflas ilan etti. Denizli’de 34 yıllık bir tekstil firması olan Üçyıldız Tekstil, eylül ayında iflasını açıkladı ve 300 çalışanını işten çıkardı. Emek Kumaş, Kale İplik, Fırat Elyaf, Fiberteks ve Dokur Tekstil gibi sektörün köklü firmaları da konkordato istedi.
Tekstil devi Akkoyun iflasın eşiğinde
Avrupa ve dünya modasının önde gelen markalarına kumaş üreten 54 yıllık Akkoyun Tekstil de ekonomik krizden nasibini aldı. Firma, geçen yıl konkordato ilan etti ancak süreç henüz tamamlanmadı. Bakırköy 3. Asliye Ticaret Mahkemesi, alacaklılar toplantısı yapılmasına karar verdi. Alacaklılar, 11 Mart’ta konkordatonun kabulü veya reddi konusunda oy kullanacak.
Antep’te 7, Konya’da 8 firma konkordato talep etti
Yeni yıla girerken, sanayi şehri Antep’ten peş peşe konkordato haberleri geldi. Kentte 7 tekstil firması, Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvurarak konkordato talep etti. Busoft İplik, Turan Makine, Gold Aslan Ambalaj, Megapack Plastik ve Mars Halıcılık gibi firmalar için konkordato kararı çıktı. Mahkeme, 7 firmaya 3 aylık geçici mühlet verdi. Konya’da da durum farklı değil. Ekonomist Turhan Bozkurt, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, Konya’da bir günde 8 tekstil firmasının konkordato talebinde bulunduğunu duyurdu. Medikal, gıda, inşaat ve otomotiv sektörlerinde de konkordato başvuruları artıyor.