Tüketici güven endeksi Şubat ayında yüzde 1,4 oranında artarak 82,1 seviyesine ulaşsa da genel anlamda "kötümser" sınırda kalmaya devam ediyor.

TÜİK tüketici güven verilerini yayımladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Şubat ayına ait tüketici güven endeksi verilerini kamuoyuyla paylaştı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile birlikte yürütülen Tüketici Eğilim Anketi sonuçlarına dayanan endeks, bir önceki aya göre yüzde 1,4 artarak 82,1 seviyesine yükseldi.

Borsa İstanbul'da gong Balsu Gıda için çaldı Borsa İstanbul'da gong Balsu Gıda için çaldı

Bu değer, Haziran 2023'ten bu yana görülen en yüksek oran olarak dikkat çekerken, o dönemde 85,1 seviyesine ulaşılmıştı.

Hanehalkının maddi durum beklentisi artış gösterdi

Ankete göre, mevcut ekonomik şartlarda hanelerin maddi durumu üzerine hesaplanan endeks, 64,8'den 65,6'ya yükselerek yüzde 1,1 oranında bir artış kaydetti.

Önümüzdeki 12 aylık süreçte hanelerin maddi beklenti endeksi, Ocak ayındaki 80,5 seviyesinden Şubat'ta 83,1'e çıkarak yüzde 3,1 oranında artış gösterdi.

Genel ekonomik durum beklentisi ise 79,1'den 79,3'e yüzde 0,3 oranında sınırlı bir artış sergiledi.

Dayanıklı tüketim malları harcamalarında iyileşme sinyali

Vatandaşların dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma eğilimi, Ocak ayındaki 99,4 seviyesinden 100,3'e yükseldi. Bu, harcama eğiliminde yüzde 1 oranında bir artışa işaret ediyor.

Tüketici güven endeksi belirsizliğe işaret ediyor

Tüketici güven endeksi, 0 ile 200 arasında değerlendirilirken, 100'den büyük olan değerler "iyimserlik", 100'den küçük olanlar ise "kötümserlik" anlamına geliyor.

Şubat ayında yüzde 1,4'lük bir artışa rağmen, genel tablo kötümserlik sinyallerini koruyor. Uzmanlar, ekonomik belirsizlikler ve piyasadaki dalgalanmalar nedeniyle tüketici güveninin henüz tam anlamıyla iyileşmediğini belirtiyor.

Editör: Kazim Bozkurt