2024 yılında geçerli olacak asgari ücret zammı için geri sayım başladı. Milyonlarca işçiyi ilgilendiren asgari ücret zammı, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenecek. Komisyon, 11 Aralık Pazartesi günü ilk toplantısını yapacak ve yeni asgari ücreti tespit etmek üzere görüşmelere başlayacak.

Komisyonda kimler yer alacak?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan 15 kişilik bir heyet. Komisyonun başkanlığını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yapacak. İşçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek. Komisyonda ayrıca 2 kadın, 2 erkek asgari ücretli işçi de yer alacak. Bu işçiler, asgari ücretle geçinmenin zorluklarını, masada anlatacaklar.

Komisyon nasıl karar verecek?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni asgari ücreti belirlemek için dört toplantı yapacak. İlk toplantı 11 Aralık’ta, son toplantı ise 31 Aralık’ta gerçekleştirilecek. Komisyon, asgari ücreti oy çokluğuyla belirleyecek. Eğer oy çokluğu sağlanamazsa, asgari ücreti hükümet belirleyecek. Asgari ücret, 1 Ocak 2024’ten itibaren geçerli olacak.

Komisyonda hangi kriterler dikkate alınacak?

Asgari ücret zammında en önemli kriter, enflasyon olacak. Hem gerçekleşen hem de hedeflenen enflasyon verileri, komisyon tarafından değerlendirilecek. Ayrıca, işçilerin geçim şartları, refah payı, ülkenin ekonomik durumu, işsizlik oranı, üretim maliyetleri, rekabet gücü gibi faktörler de komisyonda dikkate alınacak.

Komisyonda ne kadar zam talep edilecek?

Asgari ücret zammında, tarafların beklentileri arasında büyük bir fark var. İşçi tarafı, asgari ücretin açlık sınırının üzerinde olmasını istiyor. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, açlık sınırının 14 bin TL civarında hesaplandığını, bu rakamın altında bir teklif gelmesi halinde masadan kalkacaklarını söyledi. Atalay, hükümetin teklifini görmeden rakam konuşmayacaklarını, ancak 14 bin 250 TL gibi bir ücreti de asla kabul etmeyeceklerini belirtti. İşveren tarafı ise, asgari ücretin ülkenin ekonomik gerçeklerine uygun olmasını, işletmelerin maliyetlerini artırmamasını ve istihdamı olumsuz etkilememesini talep ediyor. Hükümet tarafı ise, asgari ücretin enflasyona ezdirilmemesini, ancak makul bir seviyede tutulmasını hedefliyor. Hükümetin, asgari ücret zammında yüzde 25 oranında bir artış öngördüğü iddia ediliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ