Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı gelir dağılımı istatistiklerini yayımladı. Buna göre, Türkiye’de gelir eşitsizliği arttı. En yüksek gelire sahip yüzde 20’lik kesim, toplam gelirin yarısından fazlasını alırken, en düşük gelire sahip yüzde 20’lik kesim, toplam gelirin sadece yüzde 5,9’unu aldı. Gelir dağılımındaki bozulmayı gösteren Gini katsayısı ise 0,433’e yükseldi.

En zengin yüzde 20, toplam gelirin yüzde 49,8’ini aldı

TÜİK, hane halklarının gelirlerini, hane halkı büyüklüğü ve kompozisyonuna göre standartlaştıran “eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert geliri” kavramını kullanarak hesapladı. Buna göre, 2023 yılında en yüksek gelire sahip yüzde 20’lik kesim, toplam gelirin yüzde 49,8’ini elde etti. Bu oran, bir önceki yıla göre 1,8 puan artış gösterdi. En düşük gelire sahip yüzde 20’lik kesimin payı ise 0,1 puan azalarak yüzde 5,9’a geriledi. Diğer bir deyişle, en zengin yüzde 20, en fakir yüzde 20’den 8,4 kat daha fazla gelir elde etti.

Gini katsayısı 0,433’e çıktı

Gelir dağılımındaki eşitlik veya eşitsizliği ölçen bir gösterge olan Gini katsayısı, 0 ile 1 arasında bir değer alır. Gini katsayısı ne kadar düşükse, gelir dağılımı o kadar eşittir. Gini katsayısı ne kadar yüksekse, gelir dağılımı o kadar eşitsizdir. TÜİK, 2023 yılı için Gini katsayısını 0,433 olarak tahmin etti. Bu değer, bir önceki yıla göre 0,018 puanlık bir artışa işaret ediyor. Bu da Türkiye’de gelir dağılımının bozulduğunu gösteriyor. TÜİK, ayrıca sosyal transferlerin gelir dağılımı üzerindeki etkisini de hesapladı. Buna göre, tüm sosyal transferler hariç tutulduğunda Gini katsayısı 0,520, emekli ve dul yetim maaşı dahil diğer tüm sosyal transferler hariç tutulduğunda ise 0,445 olarak bulundu. Bu da sosyal transferlerin gelir eşitsizliğini azalttığını gösteriyor.

Kaynak: AA