Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği (TKASD) Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle basın mensuplarıyla bir araya geldi. Kutluk, bu yılki sloganın “kanserde bakım açığını kapatın, kanser bakımında daha ileriye” olduğunu belirtti.
Kanser Dünyada ve Türkiye’de Nasıl Yayılıyor?
Kutluk, dünyada her yıl yaklaşık 20 milyon kişinin kanser tanısı aldığını ve bunların 10 milyonunun hayatını kaybettiğini söyledi. Türkiye’de ise yılda 230 bini aşkın erişkin ve 3-4 bin civarında çocuk kanser vakasının görüldüğünü ifade etti.
Kanserden Korunmak İçin Neler Yapılmalı?
Kutluk, kanserden korunmak için alınabilecek önlemlerin önemine dikkat çekti. Erken tanı ve tarama programlarının uygulanmasıyla kanserden kaynaklanan ölümlerin 4 milyonunun önlenebileceğini vurguladı. Ayrıca sağlıklı yaşam alışkanlıklarının da kanser riskini azalttığını kaydetti.
Kutluk, en sık rastlanan kanser türlerinden biri olan akciğer kanserinin en büyük nedeninin sigara ve diğer tütün ürünleri olduğunu hatırlattı. “Dünyada her yıl 2 milyon kişi akciğer kanserine yakalanıyor. Meme kanseri de yine 2 milyon kişiyi etkiliyor. Kalın bağırsak, prostat, mide ve karaciğer kanserleri de sık görülen diğer türler. Türkiye’de de durum farklı değil. Ülkemizde her yıl 41 bin akciğer, 24 bin meme kanseri vakası tespit ediliyor. Bu rakamlar gelecek yıllarda da artmaya devam edecek.” dedi.
Kutluk, sigara ve tütün ürünlerinden uzak durmanın, sağlıklı beslenmenin, düzenli egzersiz yapmanın kanserden korunmada temel faktörler olduğunu söyledi. “Bu şekilde kanserlerin yüzde 30 ila yüzde 50’si önlenebilir. Bu yüzden ülkelerin kanserin önlenmesine yatırım yapması ve tedavi olanaklarını geliştirmesi gerekiyor.” diye konuştu.