Türkiye, 2023 yılında dış kaynak akışında önemli bir başarı elde etti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen yıl ülkeye sağlanan dış kaynak tutarının 8,8 milyar dolar olduğunu açıkladı. Bu kaynakların 2,8 milyar dolarlık kısmının deprem bölgesindeki kalkınma projelerine ayrıldığını belirten Şimşek, Türkiye’nin ekonomik programına duyulan güvenin arttığını vurguladı. Şimşek, ayrıca kripto varlıklara ilişkin yasal düzenlemenin de son aşamada olduğunu söyledi.

Dış Kaynak Akışı Nasıl Sağlandı?

Şimşek, dış kaynak akışının, uluslararası kuruluşlar, hükümet kuruluşları, ihracat kredi kuruluşları ve ticari kreditörlerden sağlandığını ifade etti. Bu kuruluşlardan, ülkedeki kurumlara proje finansmanı kapsamında kaynak sağlamaya devam ettiklerini kaydeden Şimşek, bu kaynaklarla Kahramanmaraş merkezli depremlerin yol açtığı hasarların giderilmesi amacıyla bölgenin yeniden inşasına aracılık ettiklerini söyledi.

Şimşek, bu kapsamda İslam Kalkınma Bankası, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı, Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası gibi kuruluşlardan sağlanan finansmanın, depremden etkilenen illerdeki ekonomik faaliyetlerin yeniden canlandırılması ve güçlendirilmesi odaklı yatırımların finansmanı için kullanıldığını bildirdi.

Kripto Varlık Düzenlemesi Ne Durumda?

Şimşek, kripto varlıklara ilişkin yasal düzenlemenin de teknik çalışmalarında son aşamaya geldiklerini belirterek, bu düzenlemeyle temel hedeflerinin, kripto varlık alım-satım platformlarını ve burada gerçekleşen işlemleri düzenleme altına almak olduğunu söyledi.

Şimşek, kripto varlıklar için kapsayıcı bir tanım yapıldığını, platformlara Sermaye Piyasası Kurulu tarafından lisans verileceğini, asgari faaliyet şartları, teminat yapısı, kredi koşulları, vade yapısı ve fiyatlandırmanın belirleneceğini kaydetti.

Şimşek, ayrıca kripto varlıkların vergilendirilmesi, denetimi, izlenmesi ve ilgili kurumlarla iş birliği yapılması konularında da çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

Kaynak: AA