Türkiye ekonomisindeki olumlu gelişmeler, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının dikkatini çekmeye devam ediyor. Fitch, Moody's ve S&P'nin ardından, S&P Global Ratings'in Türkiye'nin kredi notunu Kasım ayında bir kez daha yükseltebileceği belirtiliyor.
"NET REZERVLER VE CARİ AÇIK ÖNEMLİ FAKTÖRLER"
S&P Global Ratings Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türkiye ekonomisindeki politika değişikliklerinin olumlu sonuçlar verdiğini ve kredi notu kararlarında net rezerv seviyeleri ve cari açıktaki pozitif eğilimin başta olmak üzere birçok göstergenin dikkate alındığını vurguladı.
TÜRKİYE, 2023'TE ÜÇ BÜYÜK KURULUŞTAN NOT ARTIŞI ALAN TEK ÜLKE
Bu yıl üç büyük uluslararası kredi derecelendirme kuruluşundan not artırımı alan tek ülke olan Türkiye'nin notu, Fitch tarafından "BB-", Moody's tarafından "B1" ve S&P Global Ratings tarafından "B+" olarak güncellenmişti.
"POLİTİKA DEĞİŞİKLİKLERİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ ÖNEMLİ"
Gill, Türkiye'nin net altın ithalatındaki düşüşün cari açığın azalmasına olumlu yansıdığını ve bunun çok önemli bir gelişme olduğunu belirtirken, "Bizim için önemli sorulardan biri Türkiye'de kamu maliyesinin yönünün ne olacağı. Enflasyonu tek haneli rakamlara indirmek için yetkililerin tüketici talebini azaltması gerekiyor." dedi.
Gill ayrıca, Türkiye'deki ekonomi politikası değişiminin bir yıllık bir düzeltme değil, ekonomiyi enflasyondan arındırmak için çok yıllık bir süreç olduğu göz önünde bulundurulduğunda, "kendimize Türk hükümetinin önümüzdeki birkaç yıl boyunca politikaya bağlı kalıp kalmayacağını sormak zorundayız. Bizim temel tahminimiz, bağlı kalacakları yönünde. Bunu bir yıldan fazladır sürdürüyorlar ve ancak ana senaryomuza ilişkin 'tasarımlar yorgunluğu' riskleri de mevcut" ifadelerini kullandı.