Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) için süreç hızla ilerliyor. Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile sistemin kayıtları, 31 Ocak 2025'e kadar devam edecek. Bu yeni düzenleme, Türkiye'deki sekiz milyon aracı doğrudan etkiliyor.

UTT sistemiyle taşıtların kimlikleri, daha verimli bir şekilde tanımlanacak ve çeşitli kamu hizmetlerine entegrasyon sağlanacak. Sistemde kullanılacak çipler ve maliyetlerine dair iddialara ise Türkiye'nin önde gelen çip tedarikçilerinden TURPAK'tan açıklama geldi.

Çiplerin Maliyetleri, Teknolojik Donanıma Göre Değişiyor

TURPAK, Türkiye'yi 1999 yılında özel taşıt tanıma sistemleri ile tanıştıran ve 15 milyondan fazla araca taşıt tanıma entegrasyonu gerçekleştiren bir firma olarak iddialara yanıt verdi. Şirket, açıklamasında taşıt çiplerinin maliyetlerinin 10 ila 40 dolar arasında değiştiğini belirtti. Bu fiyat aralığının çiplerin sahip olduğu teknolojik donanım ve yazılım özelliklerine göre belirlendiği ifade edildi.

TURPAK Elektromanyetik Yakıt İkmal Sistemleri A.Ş., Türkiye'de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) onaylı istasyon otomasyon sistemleri ve Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) onaylı cihazlarla sektöre hizmet sunuyor. Şirket, taşıt tanıma sistemlerini ithal etmekte ve teknik destek de sağlıyor.

"Hayal Ürünü İddialar, Gerçeği Yansıtmıyor"

TURPAK, bazı mecralarda çiplerin maliyetinin sadece 1 dolar olduğuna dair yer alan iddiaların gerçek dışı olduğunu vurguladı. Şirket, dünyanın hiçbir yerinden bu tür teknolojik özelliklere sahip çiplerin bu fiyata temin edilemeyeceğini belirtti. Taşıt tanıma sistemlerinde kullanılan çiplerin maliyetleri, genellikle sahip oldukları gelişmiş teknolojik altyapıya bağlı olarak 10 ila 40 dolar arasında değişiyor.

UTTS İhalesine Katılım Sağlanmadı

TURPAK, 2023 Kasım ayında Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından açılan UTTS ihalesine katılmak için istekli olduklarını ancak bazı şartlar nedeniyle teklif vermedikleri açıkladı. Şirket, ihale şartnamesinde yer alan yüksek yatırım gereklilikleri ve çip üretimi için yurt içinde tesis kurma zorunluluğu gibi koşullar nedeniyle teklifi değerlendirmemeye karar verdiklerini belirtti.

Katma Değer Sağlamaya Devam Ediliyor

İhracatçı gücünü yeşil pasaporttan alıyor İhracatçı gücünü yeşil pasaporttan alıyor

Şirket, UTTS projesi kapsamında hiçbir donanım ve çip temini yapmadıklarını ancak akaryakıt sektöründeki diğer hizmetlerde katkı sağlamaya devam ettiklerini söyledi. TURPAK, sektördeki deneyimi ve faaliyetleriyle Türkiye'ye katma değer sağlamayı sürdüreceklerini ifade etti.

Kaynak: DHA