Genç Girişim ve Yönetişim Derneği’nin (GGYD) 64. İş’te Fırsat Toplantıları, GGYD İzmir Şubesi’nin açılışının birinci yıl dönümünde İzmir’de yapıldı. GGYD Genel Başkanı M. Nezih Allıoğlu, toplantının açılış konuşmasında, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. GGYD’nin, Ankara’daki merkezi ve 5 ildeki binden fazla üyesiyle iş ve istihdam yaratmaya devam ettiğini belirten Allıoğlu, “Bugün aynı zamanda İzmir şubemizin kuruluş yıl dönümü. Özellikle bugünü tercih ettik, çünkü 9 Eylül İzmir’imizin düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yılı ve Kurtuluş Savaşımızın büyük bir zaferle sona erdiğinin tüm dünyaya ilan edildiği gündür. Kutlu olsun!” dedi. GGYD İzmir Şube Başkanı Levent Çeker ise “GGYD’nin ilk şubesi olmaktan gurur duyuyoruz. GGYD İzmir’i yaklaşık 1 yıl önce kurduk. Birlikte büyütüyoruz. Bu süreçte destek veren GGYD Başkanımız M. Nezih Allıoğlu ve tüm GGYD ekibine teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

'Var olan kaynakları iyi yönetmeliyiz'

Açılış konuşmasında GGYD Genel Başkanı M. Nezih Allıoğlu şu noktalara dikkat çekti: “Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK’in, geçen hafta, Türkiye ekonomisinin 2023 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,8, bir önceki çeyreğe göre yüzde 3,5 büyüdüğünü, en fazla büyümenin hizmet ve inşaat sektöründe olduğunu, sanayi sektörünün ise yıllık bazda küçüldüğünü açıkladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu politika faizini yüzde 17,5’ten yüzde 25 düzeyine yükseltti. Kurul, faiz artırma kararını, “yakın döneme ilişkin göstergeler enflasyonun ana eğiliminde yükselişin sürdüğüne işaret ediyor. Bu gelişmede yurt içi talepteki güçlü seyir, ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar, hizmet enflasyonundaki katılık ve vergi düzenlemeleri belirleyici oluyor” diyerek gerekçelendirdi. Büyüme rakamlarından ve Merkez Bankamızın almış olduğu faiz kararından enflasyonun ateşinin bir süre daha düşmeyeceği anlaşılıyor. Türkiye’nin 2024-2026 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program’da da 2023 enflasyon tahmini yüzde 65'e çıktı. Aramızda inşaat, hizmetler ve sanayi sektörlerinde faaliyet gösteren üyelerimiz var. Bizler iş dünyasının içindeyiz. Bu enflasyonist ortamda İş insanlarına tavsiyem mevcut kaynakları korumaları, var olan kaynakların iyi yönetimi çünkü verimliğimizi ancak bu şekilde artırabiliriz.”

'Genç insan kaynağımızı geleceğe hazırlamalıyız'

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre, Türkiye'nin toplam nüfusunun 85 milyon 279 bin 553 kişi, 15-24 yaş grubundaki genç nüfusun ise yaklaşık 13 milyon kişi olduğunu belirten Allıoğlu, şunları ifade etti: “Genç nüfus, toplam nüfusumuzun yüzde 15,2’sini oluşturuyor. Nüfus projeksiyonlarına göre, genç nüfusun toplam nüfus içindeki oranının 2030 yılında yüzde 14, 2040 yılında yüzde 13,4, 2060 yılında yüzde 11,8 ve 2080 yılında yüzde 11,1’e düşeceği öngörülüyor. Bu da nüfusumuzun giderek yaşlandığını gösteriyor. Bu yüzden, bugünden itibaren gençlerimiz konusunda önemli adımlar atmamız gerekiyor. Şu anda mevcut genç insan kaynağımızı en iyi şekilde geleceğe hazırlamalıyız. İş dünyası olarak, üniversitelerle daha çok iş birliğimizi içinde olmalıyız. Gençlerimize aydınlık bir gelecek bırakmak, katma-değer üreten bir ülke bırakmak adına, gençlerimizin sivil toplumda aktif olarak rol almalarını, gönüllü çalışmalara katılarak tecrübe kazanmalarını sağlamalıyız. Gençlerimizin merkezinde olduğu proje sayısını artırmalıyız.”

'Yüzlerce öğrencinin hayatına dokunuyoruz'

Üyeleri arasındaki ticareti geliştirmek üzere kurulmuş bir STK olmalarına rağmen, toplumsal farkındalığın artması ve gençlerimizin, genç insan kaynağının kalitesini artırmak için öncü rol üstlendiklerinin altını çizen Allıoğlu, “Bunun için 10 yıl önce ‘Nilüferler Yetişiyor Eğitim Destek Fonu’ projemizi hayata geçirdik. Bir öğrenci ile başladığımız bu burs 200 üniversite öğrencisine ulaştı. Bu gerçekten paha biçilemez bir katkı ve değer olduğunu düşünüyoruz. Bu 200 öğrenciyi kazanmamız bizler için her şeyden önemlidir. Bütünün hayrına değer yaratmak en önemli hedefimiz, her GGYD üyesi bu anlamlı yolda birbirine kenetlenerek yürüyor ”dedi.

'Yaşadıklarımız değişimin sadece ayak sesleri'

İzmir’de düzenlenen 64. İş’te Fırsat Toplantıları’nın konuğu ise Yaşam Atölyesi Eğitim Akademisi Kurucusu Yazar Aret Vartanyan oldu. Vartanyan şöyle konuştu: “Değişimin ayak sesleri geliyor, henüz bir şey başlamadı. Bu dönem nefes alan tüm insanların insanlık tarihinin en keskin geçişlerinden birine tanıklık ediyoruz. Bir dönemin son temsilcileriyiz. Artık her üç yıl bir kuşak. Soru şu: gerçekten yaşıyor musunuz? Gerçekten yapmak istediklerimizi yapıyor muyuz? Bu hayatta niye varız? Burada bulunan herkes olduğu gibi çok değerli, özel ve sevilmeyi hak ediyor. Herkes bizim hakkımızda iyi düşünsün istiyoruz. Hayatları tek tip prototipe sokan iki tür hastalık var: Her şeyi kişisel algılamak ve başkalarının düşüncelerini okumaya çalışmak iki önemli hastalığımız. Oysa tek gerçek aldığınız nefes. 

Alacakaranlıktan geçiyoruz

İş ve özel yaşam bir bütün. Uğraşıyorum, yapmak zorundayım dediğiniz her şey hayatınızdan çıkarın. Sürekli düşünerek değil yaparak var olun. İki şey gelecekteki var oluşu belirleyecek: Gerçek olmak ve samimiyet. Sahte olan hiçbir şeyin gelecekte var olması mümkün değil. Şirketler kurumlar dernekler örgütler, yarına hazırlanalım, mantaliteyi değiştirelim. Pandemi başlangıçtı. Şirketler ünvanları kaldırıyor, masa bile yok. Maaşlı iş hayatı bitmiştir. Bildiğimiz iş şekilleri kalmayacak çünkü artık para motivasyon değil. Diplomalara bakılmıyor, kaç tane mikro sertifikası var ona bakılıyor. Bilgiyi, donanımı tazeleyen kazanıyor. Farklı, alakasız, kopuk alanlarda kendimizi yenilemeliyiz. Bugün Transhümanizm, insan ile makinenin birlikte yaşamıdır, dataizm her şeyin data olması, singularizm (teklik) teknolojide tek bayrak, cinsiyetsiz bir dünya, her şeyin tekleştiği birleştiği bir dünya ve merkeziyetsizleşme her şeyi belirliyor. Hantal, ağır işlerin hiçbiri geleceğe taşınamaz. Siyaset de bu siyaset olmayacak. Alacakaranlıktan geçiyoruz. Değişimin ayak sesleri geliyor.”

GGYD’nin, 64. İş’te Fırsat Toplantıları, İzmir Sunis Efes Royal Palace Resort ve Spa Hotel’de yapıldı. GGYD'nin, Türkiye’nin farklı illerinden üyelerinin katılımıyla yapılan toplantı, üyeler arasındaki iletişimi ve işbirliğini kuvvetlendirdi. Toplantı, soru-cevap ve toplu hatıra fotoğraf çekiminden sonra tamamlandı. 64. İş’te Fırsat toplantılarında Aret Vartanyan’ın imzalı kitapları “Nilüferler Yetişiyor Eğitime Destek Fonu” kapsamında GGYD’lilere açık artırma ile satıldı. Vartanyan’ın ilk kitabı ‘Sen ve Ben” 10.000 TL, “Gitme Zamanı” kitabı 5.000 TL, “Bir Nefes İstanbul Kitabı” 6.000 TL’ye satıldı.

Kaynak: BÜLTEN