2025 yılında emekli olacakların maaşlarının, aylık bağlama oranına göre düşeceği endişesi, yüzbinlerce çalışanın erken emeklilik başvurusu yapmasına neden oldu. Yeni bir düzenlemenin hayata geçmemesi, emeklilik planlarının öne çekilmesine yol açtı ve neredeyse 2 milyon kişi başvurusunu tamamladı. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile birlikte bu sayının daha da artacağı belirtiliyor.

En çok gittiğimiz tatil bölgesi neresi? İşte Türkiye’nin 2024 tatil raporu En çok gittiğimiz tatil bölgesi neresi? İşte Türkiye’nin 2024 tatil raporu

Hükümet yeni emeklilik reformu üzerinde çalışıyor

SGK Başuzmanı İsa Karakaş, hükümetin sorunu çözecek yeni bir emeklilik reformu üzerinde çalıştığını duyurdu. Karakaş, "Hükümetin plan ve programlarında sosyal güvenlikle ilgili yer alan hedefler arasında; emeklilik sisteminden erken çıkışı önlemek ve sistemden ortalama çıkış yaşının yükseltilmesi için sigortalıların çalışmasını teşvik etmek amacıyla emeklilik parametreleri gözden geçirilmektedir" dedi.

Çalışanlar ödüllendirilecek

Karakaş, Aylık Bağlama Oranı (ABO) ile ilgili olarak 25 yıldan sonraki çalışmalarda her bir yıl için ilave artışlar öngören yeni bir sistemin hayata geçirilmesini beklediklerini belirtti. Bu düzenleme ile çalışanların emekli maaşlarının azalması sorununun ortadan kalkacağı ve daha fazla çalışanın daha yüksek emekli maaşı ile ödüllendirileceği ifade edildi.

İki ayrı taban maaş uygulaması gündemde

Yeni emeklilik reformunda, iki ayrı taban maaş uygulamasının gündeme geleceği belirtiliyor. Kısmi (yaş haddinden) emeklilik ile normal emeklilik için iki ayrı emeklilik taban maaşı uygulamasına gidilmesi planlanıyor.

Aktif/pasif dengesi sağlanacak

Sosyal sigorta sisteminde finansal sürdürülebilirlik açısından önemli olan aktif/pasif oranının 2022 yılında 2,00 iken 2023 yılında EYT düzenlemesi ile birlikte hızla 1,66 olarak gerçekleştiği, çırak, stajyer ve kursiyerler hariç tutulduğunda ise 1,84 seviyesinden 1,54’e gerilediği belirtildi. Karakaş, öngörülen tedbirler kapsamında yapılacak düzenlemelerin bu oranların daha da bozulmasını önleyeceğini ve aktif/pasif dengesinde iyileşmelere sebep olacağını ifade etti.

Kaynak: HABER MERKEZİ