Rekabet Kurulu, Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUMBİR) ve bu birliğe bağlı 12 yerel birlik ve başkanları hakkında yürütülen rekabet soruşturması kapsamında sözlü savunma toplantısı düzenledi. Soruşturma, rekabeti kısıtlayıcı eylemlerde bulunup bulunmadıklarının tespiti amacıyla başlatılmıştı.

Soruşturma Heyeti Delilleri Değerlendirdi

Soruşturma heyeti, YUMBİR ve bağlı birlikleriyle yumurta üretimi alanında faaliyet gösteren 12 teşebbüsün, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un ilgili maddesini ihlal edip etmediklerini araştırdı. İncelemeler sonucunda, Karem Yumurta Yem San. ve Tic. Ltd. Şti. (KAREM) ve Kor Agro Organik Gıda İnşaat Enerji San. ve Tic. AŞ'nin (KOR AGRO) soruşturmadan çıkarılmasına karar verildi. Ancak Derya Tavukçuluk İşletmesi Sanayi ve Ticaret AŞ (Derya Tavukçuluk) ile Bilken Tarım Gıda San. Tic. Ltd. Şti. (BİLKEN) ünvanlı teşebbüsler hakkında soruşturma açılmasına ve bu soruşturmanın daha önce açılan soruşturma ile birleştirilerek yürütülmesine karar verildi.

İhlal İddiaları ve İdari Cezalar

Soruşturma heyeti, incelemeler sonucunda üretici birliklerinin yumurta fiyatını tespit etmeye ve yumurta arz miktarını kısıtlamaya yönelik eylemleri içinde olduklarına dair delillere ulaştı. Bu nedenle MERKEZ YUMBİR ve bağlı 12 birliğin Kanun'u ihlal ettiklerine karar verildi. İdari para cezası uygulanması gerektiği belirtildi. MERKEZ YUMBİR Başkanı İbrahim Afyon'un rekabet ihlalinde belirleyici etkisi olduğu, bu nedenle Afyon'a idari para cezasının yüzde 5'ine kadar uygulanması gerektiği ifade edildi. Ancak, soruşturma sonucunda 12 şirketin Kanun'u ihlal ettiğine dair bulguya ulaşılamadığı için, bu şirketler hakkında idari para cezası uygulanmayacağı kararı verildi. Temsilci, teşebbüs birliklerinin ihlal süresinin 1-5 yıl arasında olduğuna işaret ederek, belirlenen temel para cezası miktarının yarısı oranında artırılması gerektiğini açıkladı.

Kaynak: AA