Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından açıklanan son verilere göre, bankaların tahsil edemediği ve takibe aldığı kredi miktarı, endişe verici bir hızla artıyor. Ekonomik zorlukların ve artan faiz oranlarının etkisiyle batık krediler, özellikle bireysel kredi ve kredi kartı borçlarında belirgin bir yükseliş gösteriyor.

Bireysel kredilerde takip patlaması

BDDK'nın 19 Temmuz haftasına ait verilerine göre, bankaların takipteki alacakları bir haftada 13 milyar 323 milyon lira artarak 238 milyar 385 milyon TL'ye ulaştı. Bu artışın 3 milyar 658 milyon lirası bireysel kredi ve kredi kartı borçlarından kaynaklandı.

Yılbaşından bu yana bireysel kredi ve kredi kartı borçlarında 30 milyar 514 milyon liralık artış yaşandı. Aralık ayının son haftasından bu yana yüzde 68 oranında artan bireysel kredi ve kredi kartı kaynaklı takipteki alacaklar, 75 milyar 349 milyon TL’ye ulaştı.

"Kredi kartı borcu ödenemez hale geldi"

Sadece batık kredi kartı borçlarında son bir yılda yüzde 245 gibi rekor bir artış yaşandı. Geçen yıl 10 milyar 99 milyon lira olan batık kredi kartı borcu, 19 Temmuz itibarıyla 34 milyar 859 milyon TL’ye yükseldi. Batık ihtiyaç kredisi borcu ise son bir yılda yüzde 59,9 oranında artarak 25 milyar 336 milyon TL’den 39 milyar 757 milyon liraya çıktı.

Uzmanlar, artan faiz oranları ve yüksek enflasyon nedeniyle vatandaşların borçlarını ödeme konusunda giderek zorlandığına dikkat çekiyor.

Bakan Bayraktar, Akkuyu NGS'yi ziyaret etti Bakan Bayraktar, Akkuyu NGS'yi ziyaret etti

Ticari kredilerde de durum kritik

Ticari kredilerde de batık oranı, özellikle son dört haftada önemli bir artış gösterdi. Haziran ayının son haftasında 147 milyar 710 milyon TL olan batık ticari kredi borçları, yüzde 10 artarak 163 milyar 35 milyon TL’ye ulaştı. Batık ticari kredilerdeki yıllık artış ise yüzde 21,3 oldu.
KOBİ'lerin batık kredi borcu ise son bir yılda yüzde 18 oranında artarak 53 milyar 46 milyon liradan 62 milyar 603 milyon TL’ye yükseldi.

Faiz artışları borç yükünü artırıyor

Genel seçim öncesinde düşük tutulan kredi kartı faizleri, seçim sonrası hızla yükseltildi. Merkez Bankası verilerine göre, bireysel kredilerin ortalama yıllık faiz oranı yüzde 75,44, ticari kredilerde ise yüzde 62,80 seviyesinde bulunuyor.

Uzmanlar, faiz oranlarındaki bu artışların, vatandaşların ve işletmelerin borç yükünü daha da artıracağı ve ekonomideki yavaşlamayı derinleştirebileceği konusunda uyarıyor.

Editör: Kazim Bozkurt