Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB), zeytinyağı ihracatına getirilen kısıtlamanın hem üreticiyi hem de tüketiciyi mağdur ettiğini belirtti. Birlik başkanı, zeytinyağı fiyatlarının kısıtlama sonrası yüzde 30 arttığını ve ihracat edilemeyen zeytinyağlarının kalitesinin düştüğünü söyledi. Birlik başkanı, zeytinyağı ihracatındaki kısıtlamanın bir an önce kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Zeytinyağı Rekoltesi ve Stoku

EZZİB Başkanı Davut Er, Zeytin ve Zeytinyağı Sektör Buluşması ve Zeytin ve Zeytinyağı İhracatının Yıldızları Ödül Töreni’nde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin zeytinyağı üretimi ve ihracatı hakkında bilgi verdi. Er, Türkiye’nin 2022/23 sezonuna 50 bin ton zeytinyağı stokuyla girdiğini, bu sezonun rekoltesinin 380 bin ton olarak tahmin edildiğini, Afrin’den gelen 50 bin ton zeytinyağıyla birlikte toplam 480 bin ton zeytinyağına ulaşıldığını ifade etti. Er, iç tüketimin 160 bin ton, ihracatın ise 150 bin ton olduğunu, yeni sezona 170 bin ton stok fazlasıyla girileceğini, 2023/24 sezonunda ise 179 bin ton rekolte beklendiğini kaydetti.

Zeytinyağı Fiyatları Yüzde 30 Arttı

Er, zeytinyağı arzında bir sıkıntı olmadığını, ancak dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına getirilen kısıtlamanın fiyatlara olumsuz yansıdığını belirtti. Er, “Zeytinyağı fiyatları, kısıtlama uygulamasından bu yana yaklaşık yüzde 30 civarında artış gösterdi. Bu hem üreticiyi hem de tüketiciyi mağdur etti. Üretici, zeytinyağını satamadığı için elinde kaldı. Tüketici ise, zeytinyağına daha fazla para ödemek zorunda kaldı” dedi.

Zeytinyağı Kalitesi Düştü

Er, zeytinyağı ihracatındaki kısıtlamanın kalite kaybına da neden olduğunu söyledi. Er, “İhraç edilemediği için depolarda bekletilen zeytinyağları, sıcak hava ve olumsuz depolama koşulları nedeniyle bozulmaya maruz kaldı. Asidite ve diğer kıymetli spektler zarar gördü. Yüksek kaliteli sızma yağlar rafinajlık yağlara dönüştü. Bu da yüzde 30’luk bir değer kaybına neden oldu. Söz konusu kısıtlama uygulaması hem iç piyasada hem de ihracatta hiçbir olumlu sonuç doğurmadı” diye konuştu.

EGEV’den Denizli çıkarması EGEV’den Denizli çıkarması

Zeytinyağı İhracatındaki Kısıtlama Kaldırılmalı

Er, zeytinyağı ihracatındaki kısıtlamanın bir an önce kaldırılması gerektiğini vurguladı. Er, “Zeytinyağı ihracatı, Türkiye’nin tarımsal ihracatında önemli bir paya sahip. Zeytinyağı ihracatı, 2020 yılında 1 milyar 200 milyon dolarlık bir gelir sağladı. Zeytinyağı ihracatı, Türkiye’nin dış ticaret açığını azaltmada da önemli bir rol oynuyor. Zeytinyağı ihracatındaki kısıtlama, Türkiye’nin bu alandaki rekabet gücünü ve marka değerini de zedeledi. Zeytinyağı ihracatındaki kısıtlama, hem üreticiye hem de tüketiciye zarar veriyor. Zeytinyağı ihracatındaki kısıtlama, bir an önce kaldırılmalı” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ