Hak mücadelesiyle geçen 2024'te canlar yanmaya devam etti... Bu yarayı pansuman kapatmaz! Hak mücadelesiyle geçen 2024'te canlar yanmaya devam etti... Bu yarayı pansuman kapatmaz!

Yasemin TOPÇU/Afet ve afet sonrası dönemler, kadınların, kız çocuklarının ve özel gereksinimli bireylerin, özellikle yaşlılar ve engellilerin en çok ihmal edildiği ve cinsel şiddete ve tacize en çok maruz kaldığı dönemler olduğuna vurgu yapan TKFD Başkanı Canan Güllü, maddi sorunların, işsizliğin ve 21 m2 ye sığdırılmaya çalışılan hayatların içinde kadın ve çocukların mağduriyetlerinin devam ettiğini vurguladı. 

Taşıma su 

TKFD Başkanı Güllü, bölgedeki sorunların maddi imkansızlıklar ekseninde sürdüğünü söyleyerek, şöyle devam etti:

 “İkinci yılını tamamladığımız bu günlerde şiddet ve uyuşturucu bağımlılığının çok arttığını sorunların tek odak noktası olarak maddi kaynak yoksunluğu olduğunu söyleyebiliriz. Yeniden yapılanma aşamasında işsizlik ve acının buluştuğu bir yaşam zorlayıcı oluyor. 21 metre kare alana sığdırılan yaşam, kadınları çözüm üretmeye zorlarken mahremiyeti ortadan kaldıran barınma sistemi hala devam ediyor. Kadın çocuk yaşlı engelli herkesin insanca yaşaması gereken en öncelikli sorun barınma sorunu giderilmelidir. Taşıma su ile değirmen dönmez. Yeni istihdam modelleri geliştirilmelidir. Sorunların katlanarak büyüdüğü hepimizce malum kayıp yaşama duygusunun bastırılarak gündelik mücadele derdine düşen depreme maruz kalanlar için devletin kucaklayıcı elini üzerlerinde hissetmesi şart.

Güvenlik memuru istihdamı 

Çocuklar yani bu ülkenin geleceği olan çocuklar ceplerinde travmaları ile sürdürdükleri yaşamdan ne bekleyeceklerini bilmez durumdalar. Her baş okşayan ele minnet duyguları ile sarılmaları karşımıza cinsel istismar sorunlarını getiriyor. Çok dikkatli olmalıyız. Ayrıca güvenlik açısından yerleşim yerlerinde güvenlik memurları istihdam etmeliyiz.”

Mor yerleşke

Güllü, TKDF olarak deprem sonrası ikincil mağduriyeti ortadan kaldırmak, kadınlara, çocuklara, yaşlılara ve engellilere yönelik şiddet ve tacizi önlemek, temel ihtiyaçları karşılamak ve psikososyal destek sağlamak amacıyla deprem bölgesini kapsayan illerde 19 ay boyunca hizmet verecek Dünya Sağlık Örgütü'nün kriterlerine uyan toplam 30 Mor Yerleşke merkezi kurduğunu anlattı. TKDF olarak bu merkezlerde   kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve engelliler için şiddetten uzak güvenli ortamlar yaratmayı, kurumlar arası yüksek koordinasyonla temel ihtiyaçları karşılamayı, kadınların ve kız çocuklarının cinsel ve üreme sağlığı hizmetlerine erişimini kolaylaştırmayı ve tüm yaş grupları için psikososyal desteği hemen başlatmayı başardıklarını söyledi. Bugüne değin 150 bin kadın ve çocuğa ulaştıklarını anlatan Güllü, “Burada özel sektörün desteğinin altını özenle çizmeliyiz. Hızlı gard alıp deneyime güvenerek bu yola birlikte çıktık. Hiçbir aksama olmadan doğru yerde doğru zamanda ihtiyaç sahiplerine destek olduk. Bir daha böyle bir acı yaşamamak adına önlemleri almanın zorunda olduğumuzu tekrar hatırlatarak Dayanışma Yaşatır diyoruz” diye konuştu.

Muhabir: Yasemin Topçu