Afrika Birliği, hızla yayılan M çiçeği (mpox) salgınının sadece Afrika kıtasını değil, tüm dünyayı tehdit ettiğini açıkladı. Afrika Birliği Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC) Genel Müdürü Jean Kaseya, 20 bini aşan vaka sayısıyla M çiçeği virüsünün küresel bir sağlık sorunu haline geldiğini vurguladı.

M Çiçeği Salgını Korkutucu Boyutlara Ulaşıyor!

Afrika Birliği verilerine göre, 26 Ağustos itibarıyla 13 Afrika ülkesinde toplam 22 bin 863 M çiçeği vakası tespit edildi ve 622 kişi hayatını kaybetti. Jean Kaseya, yaptığı açıklamada, M çiçeği salgınının sadece Afrika'nın sorunu olarak görülmesinin doğru olmadığını ve küresel çapta mücadele edilmesi gerektiğini belirtti.

Uyuyamayanlar dikkat! Düzensiz uyku birçok sağlık sorununa yol açıyor Uyuyamayanlar dikkat! Düzensiz uyku birçok sağlık sorununa yol açıyor

M Çiçeği Virüsü Nasıl Bulaşıyor?

M çiçeği virüsü, enfekte olmuş kişilerle yakın temas, kontamine yüzeyler veya enfekte hayvanlar (fareler, sincaplar gibi) aracılığıyla bulaşıyor. Virüsün bulaştığı giysi, havlu, çarşaf gibi eşyaların kullanımı da M çiçeği riskini artırıyor. Yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik ve ciltte su çiçeğine benzer döküntüler M çiçeği virüsünün belirtileri arasında yer alıyor.

Orta Afrika, Salgından En Çok Etkilenen Bölge!

M çiçeği salgınından en çok etkilenen bölge Orta Afrika olarak belirlendi. Afrika Birliği, salgının yayılmasını önlemek ve etkilenen topluluklara destek olmak için çalışmalarını sürdürüyor.

M Çiçeği İçin Özel Bir Tedavi Yok!

M çiçeği virüsünün neden olduğu hastalığın şu anda özel bir tedavisi bulunmuyor. Ancak antiviral ilaçlar, hastalığın semptomlarını hafifletmek ve iyileşme sürecini hızlandırmak için kullanılabiliyor. Vakaların çoğu hafif seyrediyor ve birkaç hafta içinde iyileşme sağlanıyor.

Kaynak: AA