Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Mavruk, dünyada yaklaşık 37 bin balık türünün olduğunu ve bunların büyük bir kısmının tehdit altında olduğunu belirtti. Özellikle Akdeniz'in balık biyoçeşitliliğinin düşük olduğunu ve aşırı avcılığın büyük bir sorun haline geldiğini vurguladı.

Aşırı Avcılık ve Sürdürülemez Yöntemlerin Etkisi

Mavruk, FAO (Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü) raporuna göre avcılıktan elde edilen balıkların yaklaşık yüzde 75'inin sürdürülebilir stoklardan geldiğini ancak bu durumun yanıltıcı olduğunu ifade etti. Özellikle iri cüsseli, daha uzun yaşam döngüsüne sahip balıkların doğal stokları ciddi şekilde azalmış durumda. Akdeniz'de stokların yüzde 60'tan fazlasının aşırı avlandığı belirtiliyor.

Kıyısal Ötrofikasyon ve Yabancı Türlerin Tehditi

Kıyısal ötrofikasyon, deniz kirliliği ve bitkisel planktonların aşırı çoğalmasıyla ortaya çıkan bir sorun olarak balık varlığını tehdit ediyor. Ayrıca, Süveyş Kanalı'nın açılmasıyla Akdeniz'e giren yabancı türler, yerli türleri baskı altına alıyor.

Küresel Isınmanın Balık Biyoçeşitliliğine Etkisi

Küresel ısınma, deniz suyu sıcaklıklarını artırarak balıkların yaşam alanlarını etkiliyor. Soğuk suları tercih eden türler, sıcaklık artışı nedeniyle uygun yaşam alanlarını kaybediyor. Mavruk, 2060 yılına kadar 20, 2099 yılına kadar ise 54 türün Akdeniz'de kaybolabileceğini belirtti.

Balık Yetiştiriciliği: Yeni Bir Dönem

Mavruk, balık yetiştiriciliğinin, aşırı avcılığın ve küresel ısınmanın yarattığı tehditlere karşı bir çözüm olabileceğini vurguladı. Dünyada artık avcılıktan gelen ürünün bir doygunluğa ulaştığını ve balık ihtiyacını karşılamanın en mantıklı yolunun yetiştiricilik olduğunu belirtti.

Warren Buffett'ın yeni yatırım stratejisi: Enerji sektörüne yöneldi Warren Buffett'ın yeni yatırım stratejisi: Enerji sektörüne yöneldi

Balık Yetiştiriciliği Artış Gösteriyor

Bu yıl, toplam balık üretimi içinde yetiştiricilikten elde edilen ürünün yaklaşık yüzde 51'ini oluşturduğunu belirten Mavruk, bunun hem doğal stokların korunması hem de alternatif bir protein kaynağı sağlaması açısından önemli olduğunu söyledi.

Sürdürülebilir Balıkçılık İçin Uyarı

Mavruk, balık stoklarının sürdürülebilir bir şekilde korunması için acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Aşırı avcılığın önlenmesi, deniz kirliliğinin azaltılması ve küresel ısınmanın etkilerine karşı mücadele edilmesi büyük önem taşıyor.

Kaynak: Haber Merkezi