Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), M çiçeği virüsü salgınının kontrol altına alınması için yeni bir küresel stratejik hazırlık ve müdahale planı açıkladı. Plan kapsamında, Eylül 2024 - Şubat 2025 dönemini kapsayan 6 aylık süreçte 135 milyon dolarlık bir finansmana ihtiyaç duyulacağı öngörülüyor.

Kapsamlı Gözetim, Önleme ve Müdahale Stratejileri Öne Çıkıyor

Yeni plan, kapsamlı gözetim, önleme, hazırlık ve müdahale stratejilerinin uygulanmasının yanı sıra virüsle ilgili araştırmanın ilerletilmesini de içeriyor. Test ve aşılara eşit erişimin sağlanması, hayvandan insana bulaşmanın en aza indirilmesi ve toplumların salgın önleme ve kontrolüne aktif katılımının sağlanması da planın önemli hedefleri arasında yer alıyor.

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus: "Salgın Kontrol Altına Alınabilir ve Durdurulabilir"

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, M çiçeği virüsü salgınlarının kontrol altına alınabileceği ve durdurulabileceği konusunda umlu olduğunu belirtti. Ghebreyesus, "Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve komşu ülkelerdeki M çiçeği virüsü salgınları kontrol altına alınabilir ve durdurulabilir. Bu salgını kontrol altına almak için uluslararası kuruluşlar, ulusal ve yerel ortaklar, sivil toplum kuruluşları, araştırmacılar ve DSÖ üyesi ülkeler arasında kapsamlı ve koordineli bir eylem planına ihtiyacımız var." dedi.

M Çiçeği Virüsü Nedir? Nasıl Bulaşır?

M Çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş kişilerden bulaşabilen bir virüstür. Virüsün neden olduğu vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu gibi eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaşma yolları arasında yer alıyor.

Aile hekimleri artık hekimler lohusaları da takip edecek! Aile hekimleri artık hekimler lohusaları da takip edecek!

M Çiçeği Virüsünün Belirtileri Nelerdir?

M Çiçeği virüsü genellikle yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve su çiçeğine benzer deri döküntülerine neden olur. Virüsün kuluçka süresi 5 ila 21 gün arasında değişebilir.

Tedavisi Nasıl Yapılır?

M Çiçeği virüsü için özel bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Tedavi genellikle antiviral ilaçlarla yapılır. Vakaların büyük çoğunluğu hastalığı hafif semptomlarla atlatır ve birkaç hafta içinde iyileşir.

DSÖ, "Maymun Çiçeği" İsmini "Mpox" Olarak Değiştirdi!

DSÖ, 2022 yılında ırkçılık ve ayrımcılık endişeleri nedeniyle "maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox)" ismini "mpox" olarak değiştirmişti.

Kaynak: AA