CHP Genel Başkanlığı görevinden ayrılarak yeni parti kuracağını resmen ilan eden Özgür Özel’in tarihi adımı, dünya basınında manşetlere taşındı. Reuters, Financial Times (FT), ABC News, Deutsche Welle (DW), Ekathimerini ve The Jerusalem Post gibi önde gelen uluslararası medya kuruluşları, gelişmeyi Türkiye siyasetinde yeni bir dönemin başlangıcı olarak değerlendirdi.

Baro'dan Özkan Yücel'e vefa
Baro'dan Özkan Yücel'e vefa
İçeriği Görüntüle

Haberlerde, mayıs ayında mahkeme kararıyla CHP'ye mutlak butlan atanmasının ardından Özel’in geri adım atmayarak "Yeni bir başlangıç yapıyoruz" mesajıyla yola çıktığı vurgulandı.

Dış Basından Öne Çıkan Değerlendirmeler

  • Financial Times (İngiltere): Özel’in hamlesini "Türkiye siyasetini yeniden şekillendirebilecek cesur bir adım" olarak tanımlayan gazete, son anketlerde henüz resmi adı açıklanmayan yeni partinin AK Parti’nin önünde göründüğüne dikkat çekti. IstanPol Eş Direktörü Seren Selvin Korkmaz’ın "İktidar muhalefeti sınırlandırmak istedi ancak Özel bunu kabul etmedi" görüşüne yer verildi.

  • Reuters (İngiltere): CHP’nin 135 milletvekilinin büyük bir kısmının yeni partiye geçmesinin beklendiğini yazan haber ajansı, bu yapının TBMM’nin en büyük muhalefet grubu haline geleceğini belirtti. Analistlerin, sürecin 2028 seçim dengelerine olası etkilerini tartıştığı aktarıldı.

  • ABC News (ABD): Yeni oluşumun "Yeni Parti" adıyla bu hafta içerisinde resmi kuruluş dilekçesini sunabileceğini öne sürdü. Haberde, Özel liderliğinde 2024 yerel seçimlerinde elde edilen büyük başarılara hatırlatma yapıldı.

  • Deutsche Welle (Almanya): Özel'in Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanması sürecindeki liderliğine değinerek, yeni partinin muhalefetin yeni çekim merkezi haline geldiğini ifade etti.

2028 Öncesi Muhalefetin Yönü Merak Konusu

Yunan ve İsrail basınında çıkan analizlerde ise CHP'ye yönelik hukuki süreçlerin uluslararası alanda demokrasi ve hukuk devleti tartışmalarını yeniden alevlendirdiği kaydedildi.

Dünya medyasındaki ortak görüş, Özgür Özel liderliğinde kurulacak yeni partinin kısa vadede Türkiye'deki siyasi dengeleri baştan aşağı değiştireceği ve 2028 Cumhurbaşkanlığı seçimleri yolunda ana belirleyici faktör olacağı yönünde birleşti.

Kaynak: haber merkezi