Türkiye’de turizm sektörü, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde rotasını Ege’nin mavi sularına ve güneşli kıyılarına çevirdi. Tatil süresinin dokuz gün olarak ilan edilmesiyle birlikte, kış boyu beklenen o büyük iç turizm dalgası nihayet kıyılara vurmaya başladı. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, sektördeki son gelişmeleri değerlendirirken oldukça umutlu bir tablo çizdi. İzmir’in turizm vitrini olan Çeşme’de düzenlenen 1’inci Çeşme Turizm Zirvesi’nde konuşan İşler, tatil süresinin uzatılmasının sadece bir idari karar olmadığını, aynı zamanda ekonomik bir can suyu niteliği taşıdığını belirtti.

Turizm bileşenlerinin ilk kez bu denli geniş kapsamlı bir iş birliğiyle bir araya geldiği zirvede; Çeşme Belediyesi, Kent Konseyi ve turizm dernekleri bölgenin geleceğini masaya yatırdı. Çeşme Kaymakamı Mehmet Maraşlı ve Belediye Başkanı Lal Denizli’nin de yakından takip ettiği oturumlarda, bölgenin sadece bir yazlık mekan olmaktan çıkarılıp küresel bir çekim merkezine dönüştürülmesi ana hedef olarak belirlendi. Mehmet İşler, Çeşme’nin potansiyelinin deniz turizmiyle sınırlı kalamayacak kadar zengin olduğunu ifade ederek, ilçenin gerçek bir dünya markası olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini savundu.

Çeşme ekonomisinde algı yönetimi ve fiyat dengesi

Son yıllarda sosyal medyada ve kamuoyunda sıkça tartışılan "Çeşme pahalıdır" algısına yönelik çarpıcı açıklamalarda bulunan Mehmet İşler, bu durumun bir dezenformasyona dönüştüğünü ifade etti. Özellikle Alaçatı ve marina çevresindeki lüks işletmelerde görülen fiyatların tüm ilçeye genel bir etiket olarak yapıştırılmasının haksızlık olduğunu belirten İşler, doğru bir psikolojik algı yönetiminin şart olduğunu vurguladı. Sektör temsilcilerine seslenen İşler, hizmetin son tüketicinin ulaşabileceği rakamlarda kalması gerektiğini, aksi takdirde yerli turistin hemen karşı kıyıdaki Yunan adalarına yönelmesinin önüne geçilemeyeceğini hatırlattı.

Kısa vadeli yüksek kâr hırsı yerine sürdürülebilir bir turizm politikası izlenmesi gerektiğini savunan İşler, Çeşme’nin geleceğinin turizmi 12 aya yaymaktan geçtiğini söyledi. İlçenin termal kaynakları ve dünya standartlarındaki gastronomisiyle 300 gün aktif turizm yapabilecek kapasitede olduğunu belirten ETİK Başkanı, sezonun uzaması durumunda fiyat tartışmalarının da kendiliğinden dengeleneceğini kaydetti. Bölgedeki esnafın ve otelcilerin "ortak akıl" etrafında birleşerek Çeşme markasını koruması gerektiğinin altı çizildi.

Dokuz günlük tatilin rezervasyonlara yansıması

Kurban Bayramı tatilinin uzatılması yönündeki kararın etkileri, otel resepsiyonlarındaki telefon trafiğinden net bir şekilde hissediliyor. Mehmet İşler, tatil haberinin duyulmasıyla birlikte rezervasyon taleplerinde büyük bir sıçrama yaşandığını ifade etti. Şu an itibarıyla Ege genelindeki tesislerde doluluk oranlarının yüzde 80 seviyelerine ulaştığını müjdeleyen İşler, bayram haftasına girildiğinde bu rakamın yüzde 100’e ulaşmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Küresel ve bölgesel krizlere rağmen Türkiye’nin "güvenli destinasyon" imajını koruması, yabancı turistin yanı sıra yerli turistin de güvenini tazeledi.

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) tarafından yürütülen küresel tanıtım çalışmalarının bu başarıda payı büyük. Ancak iç pazardaki asıl lokomotifin, gelişen ulaşım ağları olduğu belirtiliyor. Özellikle İstanbul-İzmir otoyolu sayesinde İstanbul’dan Ege kıyılarına ulaşımın zahmetsiz bir hale gelmesi, Çeşme ve çevre ilçeleri İstanbullu tatilcilerin ilk tercihi haline getirdi. İşler, her kesimden vatandaşın kendi bütçesine uygun bir tatil seçeneği bulabileceğini yineleyerek, Ege’nin tüm renkleriyle misafirlerini beklediğini ifade etti.

8 Mayıs 2026 tam, yarım, çeyrek ve gram altın fiyatları ne kadar oldu?
8 Mayıs 2026 tam, yarım, çeyrek ve gram altın fiyatları ne kadar oldu?
İçeriği Görüntüle

Gastronomi ve termal zenginliklerin stratejik önemi

Çeşme’nin sadece kum ve güneşten ibaret olmadığını kanıtlayan en büyük unsurlar ise gastronomi ve termal kaynaklar. Zirvede dile getirilen görüşlere göre, Çeşme’nin dünya markası olma iddiasını bu iki ana sütun üzerine kurması gerekiyor. Ege mutfağının en taze örneklerinin sunulduğu gastronomi durakları, bugün artık başlı başına bir seyahat nedeni haline gelmiş durumda. Mehmet İşler, Çeşme’nin bu özgün kimliğine sahip çıkılması gerektiğini belirterek, "Çeşme, Türkiye’nin en değerli destinasyonlarından biridir ve bu kıymetin doğru pazarlanması hepimizin sorumluluğundadır" dedi.

Sektör paydaşlarının iş birliğiyle düzenlenen bu zirvenin, bölgedeki diğer turistik ilçelere de örnek olması bekleniyor. Turizmin sadece otelcilerin değil, yerel halkın, belediyenin ve esnafın ortak meselesi olduğunu vurgulayan İşler, sürdürülebilir bir büyüme için altyapı ve çevre koruma projelerinin de eş zamanlı yürütülmesi gerektiğini belirtti. Bayram süresince yaşanacak yoğunluğun bir sınav niteliği taşıyacağını söyleyen yetkililer, hizmet kalitesinden ödün vermeden sezonun en parlak dönemini geçirmeyi hedefliyor.

Kaynak: DHA