SEMİ TEKTAŞ/Tüm Emeklilerin Sendikası İzmir Şubesi üyeleri, emekli aylıklarındaki kayıplara ve ekonomik sorunlara dikkat çekmek amacıyla İzmir’de bir araya geldi. Konak ÖSYM önünde toplanan emekliler, sloganlar eşliğinde Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne yürüdü.
Burada düzenlenen basın açıklamasında emeklilerin yaşadığı geçim sıkıntısına dikkat çekilirken, verilen sözlerin yerine getirilmesi ve tüm emeklileri kapsayan bir düzenleme yapılması istendi.
Basın açıklamasını Tüm Emeklilerin Sendikası Torbalı İlçe Temsilciliği adına İsmet Dalmış okudu.
“Verilen sözler tutulmadı”
Dalmış tarafından okunan açıklamada, 2023 yılında yapılan kamuoyu yoklamalarının ardından iktidarın önemli vaatlerde bulunduğu belirtilerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 11 Mayıs 2023 tarihinde en düşük memur maaşının 22 bin lirayı bulacağını açıkladığı, memur maaşlarındaki artışların memur emeklilerine de otomatik olarak yansıyacağını söylediği hatırlatıldı.
Açıklamada, aynı dönemde AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu’nun da yapılacak düzenlemeden bütün emeklilerin yararlanacağını ifade ettiği aktarıldı. Ancak seçimlerin ardından çıkarılan düzenlemede kamu görevlilerinin maaşlarına 8077 TL seyyanen ödeme yapılırken, memur emeklilerinin aylıklarına herhangi bir ekleme yapılmadığı belirtildi.
Dalmış’ın okuduğu açıklamada, aradan geçen zamana rağmen emeklilere verilen vaatlere ilişkin herhangi bir adım atılmadığı savunularak, “Emekli sendikaları olarak, birçok örneğine tanık olduğumuz bu tarzın, emeklileri oyalama taktiği olduğu çok açıktı” ifadeleri kullanıldı.
“Eşitliği temel alan düzenleme yapılmalı”
Açıklamada, çıkarılan düzenlemede emeklilerin dışarıda bırakılmasının 4688 sayılı kanuna ve Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu ileri sürüldü.
Emekliler arasında ayrım yapılmaması gerektiği belirtilen açıklamada, SGK ve Bağ-Kur emeklileri ile dul ve yetim aylığı alanların da kapsama alınması gerektiği ifade edildi.
Açıklamada, “Sorunun çözümü; emekliler arasında ayrımcılığı değil, eşitliği temel alan bir düzenlemeyle, emekli aylıklarının insanca yaşam koşullarına yükseltilmesinden geçer” denildi. Seyyanen zammın bütün emeklilere verilmesi talebi yinelendi.
“İktidar sesimizi duymalıdır”
Tüm Emeklilerin Sendikası açıklamasında, bugüne kadar yapılan girişimlere rağmen olumlu bir adım atılmadığı savunuldu. Açıklamada, “İktidar sesimizi duymalıdır” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada ayrıca, memur emeklilerine verilen sözlerin yerine getirilmediği, diğer emekli kesimleri için de herhangi bir düzenleme yapılmadığı öne sürüldü.
Emeklilerin yaşadığı ekonomik sorunlara da değinilen açıklamada, gıda ve barınma krizinin derinleştiği ifade edildi.
Anayasa Mahkemesi’ne çağrı
Tüm Emeklilerin Sendikası, seyyanen zam talebiyle açılan davaların Anayasa Mahkemesi’ne taşındığını belirtti. Açıklamada, Anayasa Mahkemesi’nin davaları bir dosyada birleştirdiği ve konunun esastan görüşülmesi için ilgili bölüme sevk edildiği ifade edildi.
Açıklamada, “Anayasa Mahkemesi davayı esastan görüşecektir. Bu sürenin çok uzamaması gerekir” denilerek, sürecin gecikmemesi gerektiği belirtildi.
Tüm Emeklilerin Sendikası, Anayasa Mahkemesi’nin davayı zaman kaybetmeden görüşmesini ve emeklilerin taleplerine ilişkin karar vermesini istedi.
Açıklamanın sonunda, “Anayasa Mahkemesinin söz konusu davayı zaman geçirmeden bir an önce görüşmesini, hukuksuzluğa ve adaletsizliğe dur demesini 17 milyon emekliler adına bekliyoruz” ifadeleri kullanıldı.
Basın açıklamasının ardından emekliler, taleplerini sloganlarla dile getirerek eylemi sonlandırdı.





