Haber/Macit SEFİLOĞLU - İzmir Barosu Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi Kadın Hakları Komisyonu Yürütme Kurulu Üyesi Figen Özler Merder, yıllar önce bir grup gönüllü ile yapılan çalışmaların, genç avukatların da katılımıyla özel eğitim programını tamamlayan yaklaşık 400 üyeye ulaştığını söyledi. Merder, “İzmir Barosu’nun yaptığı bu çalışmalar İstanbul, Ankara barolarının beğenilerini alır hale geldi. Uluslararası kurumlardan çalışmalarımızı takip edenler oldu” dedi.
Ülke genelinde bu alanda çalışan hukukçuların örnek olayları, bunlara ilişkin adli başvuruları ve örnek mahkeme kararlarını whatsapp grubu üzerinden paylaştıklarını belirten Filiz Özler Merder, “Ben aynı zamanda Kadın Hakları Derneği İzmir Şubesi Yürütme Kurulu Üyeliği ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu İstanbul Sözleşmesi Danışman avukatlığını yürütüyorum. İzmir Baromuzun yaptığı çalışmalar ile sonuçlarını ülke genelinde paylaşarak, diğer kentlerdeki arkadaşlarımızın da yararlanmasını sağlıyoruz” dedi.
ŞİDDET NEREDEN GELİYOR?
2022 yılında İzmir’de yapılan çalışmalardan elde edilen verilere göre en büyük şiddet yüzde 70.62 oranında kadının eşi veya sevgilisinden geldi. Bunu şiddet gören kadının eşinin ailesi ve yakınları yüzde 11.34 oranında takip etti. Yüzde 8.76 ise akraba şiddeti olarak belirlendi. Yüzde 9.27 oranındaki şiddete uğrayan kadın bu soruyu yanıtlamadı.
PSİKOLOJİK ŞİDDET
Şiddete uğrayan kadınların İzmir Barosu Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi avukatlarına verdikleri “Ne tür bir şiddete maruz kaldınız” sorusunda ise en büyük oranda “psikolojik şiddet” yanıtı verildi. Yüzde 29.1 oranındaki bu şiddet türünü yüzde 27.17 oranıyla fiziksel şiddet takip etti. Ekonomik şiddete uğrayan kadınların oranı ise yüzde 24.4 olurken, cinsel şiddet oranı yüzde 17.93 olarak tanımlandı. Cevap vermeyen kadınların oranı ise yüzde 0.55 olarak tespit edildi.
BARO’NUN DESTEKLERİ
İzmir Barosu Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi Kadın Hakları Komisyonu Yürütme Kurulu Üyesi Figen Özler Merder, kentte şiddete uğrayan kadınlara şu alanlarda destek verildiğini belirtti:
-6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında yüzde 83.14 oranında destek
-Baro’dan avukat talep etme yüzde 11.63 oranında destek
-Yasa kapsamında dilekçe hazırlanması yüzde 5.23 oranında destek
Eğitimlerde neler yer alıyor?
Avukat Figen Özler Merder, yapılan eğitimlerin sonucunda sertifika alan avukatların Baro adına destek verdiğini anımsattı, eğitimler konusunda şunları söyledi:
“Bu çalışmalarımızda şiddet olgusu, şiddet mağdurları ile görüşme teknikleri, cinsiyet eşitliği, aile içi olgularda medikolegal değerlendirmeler, TCK’de kadına yönelik cinsel suçlar konularında atölye programları yapılıyor. Adliye’deki merkezimize başvuru geldiğinde öncelikle kadınlara ilgili yasalar anlatılıyor ve bu yasalar kapsamında koruma ve önleme tedbirleri, nafaka, velayet konularında hukuku destek sağlanıyor. Mağdur isterse şikayet dilekçeleri yazılıyor. Kuruma gönderilmesi gerekiyorsa yetkililerle buluşturuluyor. Tüm destekler ücretsiz olarak veriliyor. Bu başvurularda herhangi bir harç ödenmesi de söz konusu değil. Toplumda infial yaratan olaylarda da şiddeti öven kişi ve kurumlar hakkında yasal başvuru yapıyoruz. Türkiye genelindeki kadın cinayetleri davalarına ise müdahil veya gözlemci olarak katılıyoruz.”
Avukat Figen Özler Merder, üniversiteler başta olmak üzere bu konuda ortak çalışmalara katıldıklarını, talepte bulunan okul, fabrika, resmi ve özel sektör kurumlarına eğitim çalışması yaptıklarını da belirtti. Türkiye genelinde baroların kadın hakları komisyon ve merkezleri ile ortak çalışma yapıldığını da anımsatan Merder, özellikle bu alanda emsal olacak hukuk kararlarının hızla paylaşımına gittiklerini de ifade etti.