Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu 6 Eylül 2023 tarihinde "B+"dan "BB-"ye yükseltmesinin ardından not görünümünü durağana çevirmesiyle ilgili olarak "Türkiye: Politikanın Yeniden Dengelenmesi Sürecinde İlerleme ve Zorluklar" başlıklı bir webinar düzenledi. Bu etkinlikte Fitch’in Kıdemli Direktörü Cristian Morales, Türkiye'nin kredi notunu artıran faktörleri ve mevcut ekonomik durumu değerlendirdi.

Morales, Türkiye'nin kredi notunun yükseltilmesinde dış kırılganlıkların ve finansman ihtiyaçlarının azalmasının etkili olduğunu ifade etti. Yüksek enflasyonun Türkiye için ana politika zorluğu olmaya devam ettiğini ve ekonominin yavaşlamaya başladığını vurguladı.

Ekim ayı otomotiv verileri: Otomobil satışlarında azalma, ticari araçlarda artış Ekim ayı otomotiv verileri: Otomobil satışlarında azalma, ticari araçlarda artış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) para politikasında sıkı duruşunu sürdüreceğini ancak 2024'ün ilk çeyreğinde politika faizinde indirim yapılma ihtimalinin de bulunduğunu belirtti. Morales, Türkiye’nin ekonomik programının yukarı yönlü sürprizler yaratabileceği gibi politikanın tersine dönme riski ve para politikasında erken gevşeme riski barındırdığını da ekledi. Yine de ekonomi politikasına siyasi desteğin devam edeceğine dair bir öngörüde bulundu.

Morales, Türkiye'nin kredi notunu olumlu etkileyen faktörler arasında para politikasının kredibilitesinin yeniden inşası, dış finansman gereksinimlerindeki sürekli azalma ve yeniden dengelenmeye katkı sağlayacak reformların uygulanmasını sıraladı.

Ayrıca düşük kamu borcu ve borç bileşimindeki iyileşmenin de not artışında etkili olduğunu aktardı ancak olası bir erken politika gevşemesi, uluslararası rezervlerde hızlı bir düşüş ve rezervlerin bileşiminde bozulmanın kredi notunu olumsuz etkileyebilecek faktörler olduğuna dikkat çekti.

Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3.5 büyümesini beklediklerini ve gelecek yıl için büyüme öngörülerinin yüzde 2.8 olduğunu ifade etti. Bu tahminler, Türkiye’nin ekonomik büyüme dinamikleri ve piyasa koşulları açısından önemli veriler sunuyor.

Webinarda Türk bankalarının durumu da gündeme geldi. Fitch Ratings Bankalar Direktörü Ahmet Emre Kılınç, Türk bankalarının karlılık görünümünün yüksek fonlama maliyetleri, enflasyonist baskılar ve risk maliyetindeki ılımlı artış nedeniyle zayıf olduğunu belirtti. İlk yarıda bankaların varlık kalitelerinde hafif bir zayıflama gözlemlendiğini aktaran Kılınç, bankacılık sektörünün yabancı para likiditesinin kısa vadeli dış borcun büyük kısmını karşılamaya hala yeterli olduğunu düşündüklerini ifade etti. Refinansman risklerinin azaldığını ve yatırımcı güveninin yanı sıra yabancı para cinsinden mevduatların istikrarının sektör için kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.

Genel olarak Fitch Ratings'in webinarı; Türkiye'nin ekonomik durumu, kredi notu ve bankacılık sektörünün karşılaştığı zorluklar hakkında detaylı bir analiz sunarak yatırımcılar ve ekonomi profesyonelleri için önemli bilgiler sağladı. Bu tür etkinlikler, piyasa dinamiklerini anlamak ve gelecekteki ekonomik gelişmeleri öngörmek açısından değerli bir kaynak olarak öne çıkıyor.

Kaynak: AA