Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, düzenlenen 17. İstanbul Hazır Giyim Konferansı'nın açılışında, Türkiye ve dünya genelinde hazır giyim sektöründe son iki yıldır yaşanan düşüşü ele aldı. Kaya, jeopolitik ve ekonomik krizlerin sektörü olumsuz etkilediğini belirterek, giyim sektörünün yeniden yükselişe geçmesi için mevcut zorlukların fırsata dönüştürülmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye ile ilgili korkutucu rapor: 5 şirketten biri iflas edecek! Türkiye ile ilgili korkutucu rapor: 5 şirketten biri iflas edecek!

Sektörün yeniden canlanması için ne yapılmalı?

Kaya, sektörde yeniden canlanma için krizlerin içindeki fırsatlara odaklanılması gerektiğini vurguladı. Yakından tedarik ve güvenli tedarik, jeopolitik gelişmeler nedeniyle önemli fırsatlar sunarken, Türkiye’nin bu süreçteki önemi giderek artıyor. Tedarik zincirinin dayanıklılığını artırmanın yanı sıra, inovasyon ve sürdürülebilirlik alanlarında da güçlenmenin gerekli olduğunu belirtti. Kaya, “Artık ‘benim başarım’ değil, ‘bizim başarımız’ demeli ve stratejik iş birlikleri geliştirmeliyiz” dedi.

Son dakika siparişlerin sektöre etkisi nedir?

Kaya, orta doğu ve avrupa’daki savaşlar ile güneydoğu asya’daki doğal afetlerin tedarik zincirini olumsuz etkilediğini belirtti. Özellikle uzak doğu’dan avrupa’ya uzanan tedarik zincirinde ciddi aksamalar yaşandığını ifade eden Kaya, son dakika siparişlerinin Türk hazır giyim sektörünü zorladığını söyledi. Mevcut kapasitelerin daha verimli kullanılması için alım gruplarıyla planlı çalışmanın gerekliliğine dikkat çekti.

Sorumlu üretim anlayışı neden önemli?

Kaya, global iş birliklerinin sektörün sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşması için büyük önem taşıdığını vurguladı. “Gerek dünyamızın gerekse sektörümüzün geleceği için sorumlu bir üretim anlayışını benimsemek zorundayız,” diyen Kaya, döngüsel ekonomi yaklaşımıyla kaynakların daha verimli kullanılmasını ve atıkların minimize edilmesini gerektiğini belirtti. Geri dönüşüm ve yeniden kullanım süreçlerine yatırım yapmanın, sektördeki dönüşümün öncüsü olacağını ifade etti.

Konferansın teması neyi vurguluyor?

Konferansın bu yılki teması Redefine, Realign, Refashion olarak belirlenen Kaya, bu temanın sektörün başarısı için gerekli üç temel adımı vurguladığını söyledi. "Bu yılki temamız, hızla değişen trendler, teknolojik yenilikler ve sürdürülebilirlik talepleri ile sürekli bir dönüşüm içerisinde olan sektörümüzün başarılı olması için gerekli olduğuna inandığımız üç temel adımı öne çıkarıyor," diye ekledi.

Sektördeki yenilikler ve geleceğe yönelik adımlar nelerdir?

  1. İstanbul Hazır Giyim Konferansı'nın ilk gününde, değişen tüketici talepleri, yapay zeka ve dijital teknolojiler, tedarik zincirinde şeffaflık ve izlenebilirlik, yeni yasal düzenlemeler, sürdürülebilirlik ve işletmelerin yeni yönetim şekilleri gibi konular ele alındı. Konferansın ikinci günü ise B2B Speed Network Görüşmeleri ile global alım grupları, Türkiye’de faaliyet gösteren e-ticaret siteleri ve yerli üreticiler bir araya geldi.

Konferansa destek verenler kimlerdir?

  1. İstanbul Hazır Giyim Konferansı'nın ana sponsorluğunu SANKO Tekstil üstlenirken, etkinliğe Arzu Kaprol, Astaş, bluesign, CNBC-e, Cotton Council, Eurofins, Galata Taşımacılık, Hedef Filo, İş Bankası, Knitted Fabric, Myth.AI, Polytropon, Refabric, SGS, Tetaş, T-Fashion, TÜV Rheinland, TYH Tekstil, Uğur Balkuv, Uğur Makina ve YKK gibi birçok firma destek verdi.
Kaynak: HABER MERKEZİ