Dünya hızla kaotik bir ortama itiliyor. Ülkeler geleceklerini sağlama almak için yeni arayışlar içerisine girip, egemenliklerini sürdürüp başat konumlarını korumak için yeni yaklaşımlar ortaya koymaktadırlar.
Ülkeler ve bölgeler arasındaki ayrışma ve kutuplaşmayı tetikleyen faktörler temelde değişmemektedir. Nedir bunlar? Enerji ve su kaynaklarının azalması, terörün yaygınlaşması, din, mezhepsel ve etnik ayrışmaların ağırlık kazanması, gelişen teknolojinin getirdiği güç denemeleri. Güney Amerika'dan Avrupa'ya, Ortadoğu'dan Çin Denizi'ne, kutuplarda görünmeyen ele geçirme "savaşlarından" uzayda yeni yerleşim yerleri arayışlarının arkasında özelikle bu bölgelerdeki ülkelerin birbirleri ile çıkar çelişkileri bulunmaktadır.
İnovasyon, yapay zekaya yönelimlerin bunları kullanma durumunda olan ülkelerin tutumu dünyanın geleceğini belirleyecek iki önemli etken olacaktır.
Fütüristler geleceğe pek umutlu bakmıyorlar. Amerika ile Kore arasındaki gerilimin nasıl sonuçlanacağı bir açıdan son derece önemlidir. Bir nükleer saldırı ülkeler arasındaki global bir hesaplaşmanın yolunu açacaktır. Bunun getireceği sonucu Brezenski 1980'lerde “Üçüncü dünya savaşı olur mu? Bilemem. Ama dördüncü dünya savaşını sağ kalan inanların taş ve sopalarla yapacağını söyleyebilirim” sözleriyle olayı özetlemişti. Dünyayı yönetme iddiasında olan liderler akıllarını başlarına almazsa gelinecek nokta
bu sözlerin arkasında yatmaktadır.