Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), iklim değişikliğinin etkisiyle Asya Kaplan Sivrisineği (Aedes albopictus) türünün Avrupa'nın kuzey, doğu ve batı bölgelerinde hızla yayıldığını duyurdu. Ateşli hastalıklara neden olan bu sivrisinek türü, başta dang, chikungunya ve Zika virüslerini taşımakta ve bu durum kıta genelinde ciddi bir sağlık tehdidi oluşturmakta.

Kıbrıs da Tehlike Altında

ECDC'nin açıklamasına göre, Sarı Humma Sivrisineği (Aedes aegypti) yakın zamanda Kıbrıs'ta da görülmeye başlandı. Bu türün Avrupa'nın diğer bölgelerine yayılma potansiyeli ise ciddi bir endişe kaynağı.

İklim Değişikliği Yüzünden Daha da Yayılacak

İklim değişikliği, sivrisinek popülasyonlarının çoğalması için uygun koşullar yaratıyor. Bu yılın başlarında İspanya'nın Sevilla kentinde yerel bir Batı Nil virüsü vakası bildirilmiş olması, iklim değişikliğinin sivrisinek kaynaklı hastalıkların Avrupa'da yayılmasını nasıl hızlandırabileceğini gösteriyor.

Uluslararası Seyahatler Riski Artırıyor

ECDC Direktörü Andrea Ammon, uluslararası seyahatlerin de hastalıkların yayılma olasılığını artırdığını belirterek, Avrupa'da sivrisinekle bulaşan hastalıkların önlenmesi için vektör kontrol önlemleri, erken tespit ve gözetim, daha fazla araştırma ve bilinçlendirme faaliyetlerinin önemini vurguladı.

Avrupa'da Hangi Bölgeler Daha Risk Altında?

Özellikle iklim değişikliğinin etkisiyle daha önce sivrisineklerden etkilenmeyen bölgelerde de artık hastalık yayılma riski bulunuyor. Avrupa'nın risk altındaki bölgelerinde kişisel koruyucu önlemler ve etkin vektör kontrol stratejileri hayati önem taşıyor.

ECDC'nin açıklamaları, sivrisinek kaynaklı hastalıkların Avrupa genelinde artan tehdit oluşturduğunu ve bu tehditle başa çıkmak için alınması gereken önlemleri gözler önüne seriyor.

Kaynak: Haber Merkezi