İzmir’in yaz sezonuyla birlikte yoğunlaşan sahil kullanımı, beraberinde “kıyılar kimin?” tartışmasını da yeniden gündeme getirdi. Vatandaşların denize ücretsiz ve özgür erişimini engelleyen, kamuya ait alanlarda izinsiz şekilde konumlandırılan şezlong, şemsiye ve benzeri ekipmanlara karşı kapsamlı denetim başlatıldı. Foça’dan Çeşme’ye, Urla’dan Seferihisar’a kadar uzanan sahil hattında belediye zabıta ekipleri, jandarma ve sahil güvenlik birimleri ortak çalışma yürüttü. Denetimlerde, kıyı kullanımını sınırlandıran, izinsiz alan kaplayan ve halkın plajlara erişimini zorlaştıran işletmelere yönelik müdahalelerde bulunuldu.
Kıyılar halkındır mesajı
Yaz aylarında özellikle turistik bölgelerde artan yoğunlukla birlikte bazı işletmelerin sahil kesimlerinde izinsiz şezlong ve şemsiye yerleştirdiği, vatandaşların ücretsiz kullanabileceği alanların daraldığı yönündeki şikayetler üzerine ekipler harekete geçti. Denetimlerde kamuya ait ortak kullanım alanlarında bulunan bazı şezlong ve şemsiyeler kaldırılırken, işletmelere de kurallara uyulması yönünde uyarılar yapıldı. Yetkililer, kıyıların herkesin ortak kullanımında olduğuna dikkat çekerek, hiçbir işletmenin vatandaşların denize erişimini engelleyemeyeceğini vurguladı.
Turizm bölgelerinde sıkı takip
İzmir’in özellikle yaz aylarında en fazla ziyaretçi ağırlayan ilçeleri olan Foça, Urla, Çeşme ve Seferihisar’da denetimlerin artırılması planlanıyor. Ekiplerin yalnızca sabit işletmeleri değil, sahil alanlarına sonradan yerleştirilen masa, sandalye, şezlong ve benzeri işgalleri de kontrol edeceği belirtildi. Bazı bölgelerde kıyıya yakın alanlarda oluşturulan özel kullanım alanlarının vatandaşlardan tepki çektiği, sahile gelen birçok kişinin “ücretsiz denize girilecek yer bulmakta zorlandığı” yönünde şikayetlerde bulunduğu ifade edildi.
Denetimler sezon boyunca sürecek
Yetkililer, yapılan çalışmaların tek seferlik olmadığını, yaz sezonu boyunca sahillerde düzenli kontroller gerçekleştirileceğini açıkladı. Amaçlarının hem turizm faaliyetlerinin düzen içinde yürütülmesini sağlamak hem de vatandaşların anayasal hakkı olan kıyılardan eşit şekilde yararlanmasını korumak olduğu belirtildi. İzmir sahillerindeki “şezlong savaşı” kapsamında ekiplerin önümüzdeki günlerde farklı noktalarda da denetimlerini sürdüreceği öğrenildi. Kıyıların ticari faaliyetlerle tamamen kapatılmasının önüne geçilmesi ve halkın sahillere özgür erişiminin korunması hedefleniyor.





