Biliyorum kitabın uzağına gidilir mi diyeceksiniz hemen. Oysa kitap Çin’de, Hint’te, Fizan’da da olsa gidilir, bulunur, kucaklanır, okunur. Ancaaak… kitaba ulaşmak için bunca yolu günümüz koşulları içinde aşmak kolay değil dostlar. Yol uzak, araçtan araca geçmek parasal açıdan yüksek olunca, kitaplı günlere sıkılıkla gitmek gerçekten zor. Kültürpark’ta yıllardır açılan kitap fuarları kitapseverleri nasıl da çekiyordu. Kitap ederleri de uygundu, ulaşım da kolaydı.
28 Ekim-6 Kasım tarihleri arasında Fuar İzmir alanında açılan kitaplı buluşmalara ben de iki kez gidebildim. Dostlarla buluşayım, söyleşeyim, anları paylaşayım, anılar biriktireyim, kitap imzalayayım, kitaplar imzalatayım... Ne ki bunları bu kez yoğun biçimde gerçekleştirme olanağı bulamadım. Çiğli’den kalk, kitaplar yüklü çantanla İZBAN durağına yürü, trene bin, uzun bir yolculukla Semt Garajı durağında in, oradan Fuar İzmir yazan otobüse bin, merdivenler çık, yerini bul, okurları, dostlar bekle… Yaşın sayısal boyutunu ve yorgunluğunu da katınca, durumu anlayın işte. Yine de kazancım bir çok dostla, tanışla karşılaşmak, merhaba sıcaklığına, kitap kokusuna ulaşmak desem…
***
Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) sergiliği arkalarda bir yerlerdeydi. İyi ki romancı Aytekin Çimen dostum orayı dolduruyor, şenlendiriyordu. İyi ki 1960’lı yılların verimli şairlerinden Ali Özpalanlar benim için gelmişti. İmzaya durduğumuz öykü yazarı Nail Uyar’la gülümsedik, kulaklarını çınlattık bazı dostların. Çok tanınmış yazarlar değiliz ki imza kuyrukları oluşsun!
Sonra ne mi yaptım? İkinci gezintimde tanış kitabevlerinin sergiliğinde Bedri Karayağmurlar, Gönül Çatalcalı, Nevzat Süer Sezgin, İlhan Soytürk, Osman Akbaşak, Ercan Günaydın, Mine Ömer, Mehmet Ömer, Meral Kutluğ, Hande Baba, Sevin Sezgin, Zübeyde Seven Turan, Aysel Güntürkün, Hasan Devrim, Yayla Boztaş, Alaattin Topçu, Suat Örs dostlarımla merhabalaştım, söyleştim, hatır sordum, hatır aldım._
***
Ahmet Büke, Osman Akbaşak, Ümit Yaşar Işıkhan, Ferhat İşlek, Cem Seyhun Ünbay, Atila Er, Ahmet Günbaş… Daha bir çok yazın emekçisi dostum da yeniden İzmir merkezinde özellikle Kültürpark’ta kitapların yakınında, sıcaklığında olamamanın sıkıntısını sanal ortamda paylaştılar. Şair-yazar dostum Ahmet Günbaş baştan beri çırpınıyor, sesini yükseltiyor kitap fuarının yeni yeriyle ilgili olarak. Sanal ortam paylaşımında şunları da söylüyordu: “Ben Kültürpark’ın günün birinde yine adını hak eden bir mekâna dönüşeceğine, motorlu araç trafiğinden arınacağına, ekolojisinin korunacağına, kitap fuarı başta olmak üzere kültürel etkinlikler için uygun şekilde donatılıp yapılandırılacağına inanıyorum.”
***
Okuru az olan bir ülkeyiz. Hele günümüz koşullarında kitap yayımlamak, kitaba ulaşmak, daha çok kitap ve dergi almak parasal açıdan deprem yaratıyor kitap severlerde! Hiç olmazsa kent merkezlerine yakın yerlerde kitap fuarlarına ulaşmak kolay olsun, kitap ederleri indirimli uygulamalarla insanları kucaklasın.
Kitaba uzak durmayalım. Peki tamam; ama bunca uzaklara gitmeye ne gücümüz, ne zamanımız, ne paramız yetiyor artık!
Bir orta yol bulalım, çözüm üretelim; yerel yönetim, şair, yazar, dernek, sendikalar olarak…
***
Kitaplara odaklanmışken; salt adlarını anarak bana ulaşan kitapların bir bölümünü paylaşmadan geçmem olası değil.
Aydın Şimşek’ten Sus Payı Dünya, Fergül Yücel’den Düş Sürgünü, Emine Şimşek Emiral’den Işıklar Çiçek Açtı, Uğur Olgar’dan Yaralı Uçurtma Kuşları, Burak Tokcan’dan Kırılgan Yüzler Albümü, Tülay Duygulu Pırlant’tan Anemon, Karayağmurlar’dan Eğri Bulut, Canan Sanlı’dan Şiirin Kalbi Bir Şair: Veysel Çolak…