Çankırı'nın yer altındaki 5000 yıllık tarihi geçmişe sahip Yer Altı Tuz Şehri, 'Daha Güçlü Bir Nefes Projesi' kapsamında sağlık turizmine hizmet etmeye başladı. Projenin sonuçları, tuz mağarasının KOAH hastalarına sağladığı faydaları bilimsel olarak kanıtladı.

Proje Ortakları ve İşbirliği

Çankırı Valiliği, Çankırı Belediyesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi, İl Sağlık Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Çankırı Özel Karatekin Hastanesi, Tuz Rehabilitasyon ve Sağlık Turizmi Derneği ile Türkiye Yeşilay Cemiyeti Çankırı Şubesi arasında imzalanan protokolle hayata geçirilen proje, Hititler döneminden bu yana tuz elde edilen bu tarihi mekânda KOAH hastalarına yönelik sosyal, kültürel ve sağlık etkinliklerini içeriyor.

Hastaların İyileşme Süreci ve Sonuçlar

Projenin ilk aşamasında KOAH hastalarının tuz mağarasındaki tedavi süreci sonucunda sağlıklarında önemli gelişmeler gözlemlendi. Özel Karatekin Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Erhan Buru, hastaların tedavi sürecini değerlendirerek, "Özel Karatekin Hastanesi olarak hastaların tıbbi değerlendirmelerini yaptık. Bugüne kadar 23 farklı ilden hastalarımızı ağırladık" dedi.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Tahsin Barış Değer ise hastalar üzerindeki olumlu değişimleri paylaşarak, "Tedavi öncesi nefes darlığı derecesi ortalaması 3.2 iken 15 günlük tedavi sonrası bu değer 1.7’ye düştü. Bu, hastaların neredeyse iki kat daha rahat nefes alması demek" dedi.

Yaşam Kalitesinde Belirgin Artış

Hastaların yaşam kalitesindeki iyileşmelere de dikkat çeken Dr. Değer, "Yaşam kalitesi ölçeğinde hem fiziksel hem de ruhsal boyutta ciddi bir artış tespit ettik. Altı dakika yürüme testinde ise ortalama mesafe 347 metreden 402 metreye çıktı" şeklinde bilgi verdi.

Ayrıca BODE indeksi derecesinin tedavi sonrası 4.4’ten 2.5’e düştüğünü belirterek KOAH hastalığının klinik sürecinde iyileşme olduğuna dikkat çekti.

Uzmanlar uyardı: Kadınlarda kanser riski büyüyor Uzmanlar uyardı: Kadınlarda kanser riski büyüyor

Gelecek Çalışmalar ve Araştırmalar

Karatekin Hastanesi'nin düzenlediği programda Dahiliye Uzmanı Dr. Tuba Öztürk Haliloğlu ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Özkurt da hastalardaki olumlu değişimler hakkında bilgi vererek projeye destek verdiler. Dr. Değer, ikinci grup hastalarla ilgili çalışmalarını bir akademik makale olarak uluslararası bir dergide yayınlama niyetinde olduklarını da ifade etti.

Bu proje, Çankırı'nın sağlık turizmi açısından önemli bir adım atmasını sağlarken yer altı tuzlarının faydalarının da bilimsel olarak kanıtlanmasına yardımcı oldu.

Kaynak: DHA