İnci ONGUN/Türkiye’deki sistemin, kadınları ve çocukları koruma noktasında ne denli yetersiz olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Adalet arayışındaki aileler ise uzun ve yorucu dava süreçleriyle mücadele ederken, evlatlarının acısını her gün yeniden yaşıyorlar. Bu ailelerden biri de Gözde Madi’nin ailesi. Gözde’nin ardından adalet mücadelesini sürdüren aile, sürekli mahkemelere taşınıyor.
Anne Gürhan Madi, kızının ölümünden önce defalarca yetkililere başvurduklarını belirterek, "Kızım yıllarca şiddet gördü ve boşanmak istiyordu. Ancak hep tehdit edildi. ‘Seni, anneni, babanı öldürürüm’ demiş. Bende kızıma ‘kapımız açık ne zaman istersen gel’ dedim. Sonra koruma kararı aldırdı. Yanımıza geldi. Ama tehditler bitmedi. Defalarca uzaklaştırma kararı aldırdı ama o adam hep bir yolunu bulup Gözde’nin peşine düştü” dedi.
Kızı öldürülmeden kısa bir süre önce yine tehdit edildiklerini anlatan Gürhan Madi, şöyle konuştu:
“O gün kızımı işinden almaya gittik telefonla aradık bana ‘Çabuk yukarı çık O ve annesi karşımda İZBAN’da’ dedi. S.K. telefonda ‘Sen bittin sen öldün’ dedi. Polis çağırdık. Geldiler ama S.K. 600 metreden uzakta olduğu için bir şey yapamadılar. Biz koruma kararımız var dedik, ama uygulanmadı. Şimdi kızım yok, adalet bunun hesabını vermeli."
Öldü ama boşanamadı
Anne Madi, uzlaştırma avukatının kendilerine ulaşarak, kızının katiliyle uzlaştırma teklifinde bulunduğunu ve buna inanamadıklarını gözyaşları içinde anlattı. Gözde Madi’nin ölümünden önce başlayan boşanma davası devam ediyor. Son olarak 21 Ocak’ta görülen cinayet davası da sürüyor. Anne Madi, kızının ölümüne rağmen boşanma davasının devam etmesine öfkeli: "Kızımı öldüren bu caninin en ağır cezayı almasını istiyoruz. Canımız yandı. Kızım bilerek, isteyerek ve tasarlayarak öldürüldü" dedi.
Dava 15 Nisan’a Ertelendi
Son duruşmada, sanık Serdar Karamus’un akıl sağlığının yerinde olup olmadığının tespiti için İstanbul Adli Tıp Kurumu’na yeniden yazı yazılmasına karar verildi. Mahkeme ayrıca tutukluluk halinin devamına ve tanıkların zorla getirilmesine hükmederek duruşmayı 15 Nisan’a erteledi.
Gözde’nin hikayesi, yalnızca bir kadının yaşamını değil, aynı zamanda adalet bekleyen binlerce kadının çığlığını temsil ediyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, mahkeme çıkışında şu açıklamayı yaptı:
"Gözde, koruma kararına rağmen öldü. Bu ülkede kadınlar yalnızca kağıt üzerinde koruma altına alınıyor. 6284 sayılı kanun etkin bir şekilde uygulanmadıkça, kadınlar öldürülmeye devam edecek. Yetkililere bir kez daha sesleniyoruz, Kadınlar yaşamak istiyor."
Gözde Madi ailesi ve Kadınları ve Çocukları Koruma ve Yaşatma Derneği (KAÇOK) Avukatı Merve Aybar Güler, davanın uzamasının başlıca nedenlerini yasal ve idari süreçlerin karmaşıklığı, adli tıp raporunun gecikmesi ve tanık dinletme talepleri olarak sıraladı. Güler, tanık dinletme talepleri bazen reddedilse de duruşmaların uzamasına yol açabiliyor" dedi.
Gözde'nin Anısı Parkta Yaşayacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gözde Madi’nin anısını yaşatmak için ailesinin isteği üzerine, öldürüldüğü Karşıyaka’daki parka bir çeşme yaptırdı. Bu çeşme, hem Gözde’nin hem de tüm kadınların hak ettikleri güvenli yaşamı simgeleyen bir anıt haline geldi. Anne Gülhan Madi, “Bu çeşme yalnızca bir anı değil, aynı zamanda kadınların özgürce ve güven içinde yaşayabileceği bir dünya özleminin simgesidir” dedi.
Kadınlar Koruma Altında Ölüyor
İzmir'de Aralık 2022'de Nuran Özcan eşi tarafından kesici aletle, Aralık 2023'te Zehra Bardak eşinin bıçaklı saldırısına uğrayarak Kasım 2022'de Özlem Eryakşi sevgilisi tarafından karnından vurularak ve Aralık 2023 Gözde Madi boşanma aşamasında olduğu eşi tarafından katledilerek öldürdü. Davalar hala sürüyor.
Tanık Katılmadığı İçin Ertelendi
27 Aralık 2022’de İzmir’de Nuran Özcan boşanma aşamasında olduğu eşi Ahmet Fırat tarafından kesici bir aletle öldürdü. Olayın ardından Fırat, cinayeti itiraf etti. Ancak mahkeme sürecinde, suçunu kabul etmeyen sanık, "4 kutsal kitap üzerine yemin ederim, yalan söylemedim" diyerek savunma yaptı.
Sanık Olay Anını Hatırlamadığı İçin Ertelendi
İzmir’in Karabağlar ilçesinde 25 Aralık 2023’de Zehra Bardak (37), eşi Kayhan Bardak (39), tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Çiftin kıskançlık nedeniyle tartıştığı sırada, Kayhan Bardak mutfaktan aldığı bıçakla Zehra’yı üç yerinden bıçakladı. Olay yerine gelen polis, Kayhan Bardak’ı suç aletiyle birlikte yakaladı. Bardak, savunmasında bipolar bozukluk nedeniyle ilaç kullandığını ve "olay anını hatırlamadığını" belirtti. Kayhan Bardak’a, eşini öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı. Bir sonraki duruşma 21 Mart 2025’e ertelendi.
Ses Kaydı Nedeniyle Dava Ertelendi
İzmir’in Konak ilçesinde yaşayan iki çocuk annesi Özlem Eryakşi (37), evlilik hazırlığı yaptığı Cemal Kusuvoğlu tarafından 25 Kasım 2022’de evde tabanca ile karnından vurularak öldürüldü. Cemal Kusuvoğlu, cinayet şüphesiyle tutuklandı. Olayın ardından Kusuvoğlu "şakalaşırken silahın kazayla ateş aldığını" ifade etti. Yerel mahkeme sanığı haksız tahrik indirimi ile 26 yıl hapis cezasına çarptırdı ancak Özlem Eryakşi'nin ailesi ve avukatları karara itiraz ederek davayı istinaf mahkemesine taşıdı. İstinaf mahkemesi sanığın nitelikli kasten öldürmek suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti.
Uzaklaştırma Kararı Nasıl Alınır?
Uzaklaştırma kararı, 6284 sayılı kanun içerisinde yer alan koruma ve önleme tedbirlerinden biridir. Uzaklaştırma kararı almak için, mağdur kişi ya da vekili mahkemeye başvurarak koruma tedbiri talep edebilir. Başvurunun yapılması sırasında mağdurun beyanı esas alınır ve somut delil aranmaz. Mahkeme, acil durumlarda şiddet olayını araştırmaksızın hemen tedbir kararı verebilir.