Yasemin DİKİCİ- Maskülen giyinen lezbiyen kadınlar, renkli ve farklı tarzlara sahip olan gey bireyler, diğer cinsiyet kimliği ve ifade şekilleri sebebiyle ayrımcılığa uğrayan LGBTİ+ bireyler, iş hayatında aynı hak ve fırsatlara sahip olmak istediklerini belirttiler. Van’da bir araya geldiğimiz LGBTİ+ bireyler, iş hayatındaki yaşadıkları zorluklara ve ayrımcılığa karşı toplumsal farkındalığın artmasının gerektiğini belirterek, LGBTİ+ işçi haklarına yönelik yasal düzenlemelerin yapılmasını ve LGBTİ+ bireylerin destekçisi şirketlerin kurulması gerektiğini söylediler.
HER 10 KİŞİDEN 6’SI MAĞDUR
Kaos GL Derneği'nin yaptırdığı araştırmaya göre her 10 LGBTİ+ bireyden 6'sı işe alım süreçlerinde (yüzde 59,9) ve çalıştıkları işyerinde (yüzde 61,3) ayrımcılığa maruz kalıyor. LGBTİ+ bireylerinin istihdam olanakları ve iş hayatında kabul görmeleri için gerekli bütün adımların atılmasının gerektiğinin altını çizen Devrim Y., bu konularda toplumsal farkındalığın artması gerektiğini belirtti. Devrim, “LGBTİ+ çalışanların haklarını korumak için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı. Daha önce çalıştığım bir iş yerinde tacize uğradığım için istifa etmek zorunda kaldım. Benim hakkımı kim savunacak, beni kim koruyacak, en önemlisi bana kim ekmek verecek. Toplumun bu konuda biliçlendirilmesi gerekiyor” dedi.
GEÇİNMEK İÇİN ÇALIŞMAMIZ GEREKİYOR
Bir diğer LGBTİ+ birey Ceyla, Çukurova Üniversitesi Yönetici Asistanlığı bölümünden mezun olmuş. İnsanların hayatlarını devam ettirmek için bir iş kolunda çalışmak zorunda olduklarının altını çizen Ceyla, iş hayatında yaşadığı bir deneyimi anlattı: “Trans kadın olduğumuz için hayat çok zor. Her konuda ötekileştiriyoruz. Van’da kendimi geliştirmek için güzellik salonunda işe başladım. Stajyer olarak bir güzellik merkezine girdim. Bir ay çalıştıktan sonra para kazanamadıklarını söyleyerek beni işten çıkardılar. Ben o dönem sırf bir şey öğrenmek için devletin verdiği aylık 2000 TL staj ücretiyle geçimimi sağlıyordum. Geçimimi sağlayabilmek için oraya gelen kadınların, erkeklerin tacizlerine ve hakaretlerine bile susuyordum.”
KAMUDA ÇALIŞAMIYORUZ
İş bulma konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirten LGBTİ+ birey Deniz, açık kimlikli bireylerin kamuda iş bulamadıklarını söyledi. Deniz, “Kamuda kimlik fark edildiği zaman, yasada olmasa bile yüz kızartıcı suç bahane edilerek bizleri işten atabiliyor ya da sürgün edebiliyorlar. Açık kimliğiyle kimse çalışamıyor. Özel sektörde de can güvenliği yok. Geyler, maskülen lezbiyenler, translar ne yazık ki çalışma hayatında birçok zorluk yaşıyor” dedi.
NASIL BAŞEDECEĞİMİZİ BİLMİYORUZ
Maddi kaygıların beraberinde psikolojik sorunlara yol açtığını da ifade eden Efrail ise, iş yeri sahiplerinin ‘zaten kimse bunlara sahip çıkmıyor’ diyerek istedikleri gibi davrandıklarını ifade etti. Efrail, “Çalışma yaşamında uğradığımız ayrımcılık, dini ve geleneksel nedenlerle uğradığımız toplumsal ayrımcılıkla nasıl baş edeceğimizi bilmiyoruz. İş hayatında bizim yaşadığımız hak ihlalleri hiç bilinmiyor ve gündeme getirilmiyor. Özellikle trans bireyler LGBTİ+ bireyler gibi yönelimlerini gizleme şansına sahip olmadıklarından çalışma açısından en dezavantajlı grubu oluşturuyorlar” diye konuştu.