Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Dr. Fatih Karahan, yılın son Enflasyon Raporu 2024-IV Bilgilendirme Toplantısı'nda, enflasyon tahminlerini kamuoyuyla paylaştı. Ankara'daki Merkez Bankası İdare Merkezi'nde yapılan toplantıda, banka yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 44 olarak güncellerken, 2025 ve 2026 yılları için de yukarı yönlü tahminlerde bulundu.

Enflasyon Oranları Yukarı Yönlü Revize Edildi

Merkez Bankası’nın son raporunda, enflasyon tahminleri bir önceki rapora göre önemli oranda artırıldı:

  • 2024 yılı sonu enflasyon tahmini yüzde 38’den 44’e yükseldi.
  • 2025 yılı için öngörülen yüzde 14’lük enflasyon tahmini, yüzde 21 olarak revize edildi.
  • 2026 yılı sonu tahmini ise yüzde 12 seviyesine çıkarıldı.

Gıda Enflasyonu da Yükseldi

Enflasyon oranları dışında gıda enflasyonu tahminleri de yukarı yönlü güncellendi. TCMB, 2024 yılı sonu için gıda enflasyonunu yüzde 35,5'ten 41,8'e çıkardı. Banka, gıda enflasyonu için tahmin aralığını yüzde 34-42 seviyesinden yüzde 42-46 bandına yükselterek gıda fiyatlarındaki artış beklentisini güçlendirdi.

TCMB Başkanı Karahan son enflasyon raporunu açıkladı! Hız arzu ettiğimiz gibi değil TCMB Başkanı Karahan son enflasyon raporunu açıkladı! Hız arzu ettiğimiz gibi değil

Karahan’dan Para Politikası Hakkında Açıklamalar

TCMB Başkanı Karahan, enflasyonla mücadelede sıkı para politikası duruşlarının süreceğini vurguladı. Karahan, enflasyondaki düşüş eğilimini koruma adına sıkı para politikasının yanı sıra makroihtiyati önlemler alarak bu süreci desteklediklerini belirtti. Konuşmasında şu detaylara yer verdi:

  • Dezenflasyon süreci devam ediyor, iç talep yavaşlıyor ve bu durum enflasyon düşüşünü destekliyor.
  • Cari açıkta düşüş yaşanıyor; üçüncü çeyrekte çıktı açığında belirgin bir gerileme gözlemlendi.
  • Küresel talep görünümünün emtia fiyatlarını etkilemeye devam ettiğini ve gelişmiş ülkelerde faiz indirim süreçlerinin başladığını söyledi.

Hizmet Enflasyonu ve Üretici Enflasyonu Açıklamaları

Karahan, hizmet sektörü enflasyonunun, kira ve kira dışı olarak ayrılmasının önemli olduğunu dile getirdi. Kira dışındaki hizmetlerdeki fiyat artışlarının kademeli olarak azaldığını ifade eden Karahan, sanayi sektöründeki fiyatlama davranışlarının iyileştiğini belirtti. Üretici enflasyonundaki yavaşlama, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) üzerinde olumlu bir etki yaratıyor. Ayrıca temel mallardaki fiyat artışlarının önemli ölçüde azaldığı ifade edildi.

Parasal Duruşun Etkisi ve TL Varlıklara İlgi

Para politikasında sıkı duruşun süreceğini vurgulayan Karahan, beklentilerin dezenflasyon sürecine katkı sağlayacak düzeyde oluşmasına yönelik adımlar atıldığını belirtti. Bu sıkı para politikasıyla birlikte, TL varlıklarına olan ilginin arttığı ve TL mevduat oranının yüzde 56 seviyesine çıktığı açıklandı. Karahan ayrıca, uzun vadeli TL finansman maliyetlerinin düştüğünü ve makroihtiyati adımlarla para aktarım etkinliğini artırmayı hedeflediklerini söyledi.

Tahminlerdeki Güncellemeler ve Yıl Sonu Beklentileri

  • Ham petrol varsayımlarını düşürdüklerini belirten Merkez Bankası, buna rağmen 2024 ve 2025 enflasyon tahminlerini sırasıyla yüzde 44 ve yüzde 21 olarak yukarı yönlü güncelledi. 2026 yılı sonunda ise enflasyon oranının yüzde 12’ye gerileyeceği öngörülüyor.
  • Gıda enflasyonunun 2024 yılı sonunda yüzde 41,8 olacağını belirten Merkez Bankası, gıda fiyatlarındaki artış için tahmin bandını da genişletti.
Kaynak: Haber Merkezi