İlk 2008’li yıllarda Bitcoin forumunda bir avuç insan tarafından konuşuluyordu.

Ülkemizde 2018 - 2019 yıllarında epey tanınmaya başlandı. Zaten 2021 yılı dünya çapında bir Bitcoin yılıydı. Yıla 28.923 dolardan başlayan BTC 69 000 dolarlara iğne attı.

O günden bugüne az çok herkes tarafından biliniyor, konuşuluyor. 

Dilim döndüğünce biraz anlatayım bu kripto varlığı sizlere…

Satoshi Nakamoto mahlaslı bir kişinin, bir ekibin veya bir şirketler konsorsiyumunun 2008 yılında icat etmiş olduğu bir kripto para. 2009 da açık kaynak kodlu yazılım olarak piyasaya sürüldüğünde kullanılmaya başlamıştır. 

Neden Bitcoin Çıktı ?

2008 yılındaki bankacılık krizi sonrası, Satoshi, Genesis Bloğuna ( Bitcoin Blok zincirin ilk bloğu ) 2009 yılında şu ifadeleri gizliyor : << Şansölye bankalar için ikinci kurtarma paketinin eşiğinde >>.
İlk blokla birlikte 2009 yılında küresel ekonomiye yönelik bir devrim olarak Bitcoin piyasaya sürüldü. 

2000 başları ABD'de mortgage çılgınlığı yaşandığı bir dönemdi. Amerikan halkı uzun dönem çok ucuz kredilerle ev sahibi olabiliyordu. Finansal geçmişi olmayalar ya da düşük kredi geçmişinde sahip olanlar bile ev satın alabiliyordu. Atak pembe tablo Haziran 2004de FED faiz artırmaya girişmesi ve ev sahipliğini doygunluğa ulaşmasıyla bozulmaya başladı. 2004 itibariyle ABD’deki ev sahipliği oranı %69.2 gibi yüksek orana ulaşmasına rağmen kredili ev sahibi olanların birçoğunun çok miktarda kredi borçları vardı. 
2006 yılı başlarında konut fiyatları düşüşe geçince her şey sarpa sardı. 2008 Finasal Krizi, tüm dünyada geleneksel ve merkezi finansa olan güven derinden sarsıldı. İnsanların aklında merkez bankalarına, itibari para birimlerine ve merkezi otoriteye dair soru işaretleri oluştu. 

Bu soru işaretlerini gidermek için Satoshi, Bitcoin Whitepaper’ını yayımladı. Bu manifestoda merkeziyetsiz bir finans ağı ve kripto para birimi öneriyordu. 

Artık milyarlarca kişi aracı kurumlar olmadan finansal operasyonlarını tek başlarına neredeyse hiç ücret ödemeden gerçekleştirebileceklerdi…

Öyle bir devim yapıldı ki insanlar varlık gönderirken cent ( US Dollar Cent ) bazında bir ücret karşılığında neredeyse anında dünyanın dört tarafına para gönderebilecekti. 

Bireylerin varlıkları Bitcoin Blokzincirinin ağındaki verilerde tutulduğundan, herkes kendi birikimlerini haksız vergilerden, enflasyondan veya merkezi finansın negatif yönlü etkilerinden koruyabileceğini öğrendi.

Ancak Cahit Zarifoğlunun dediği gibi asıl marifet buluttaydı ama herkes yağmura şiir yazdı…

Bitcoin herseyden önce bir teknolojik devrim : Blockzincir.

Bitcoin 69 000 dolarlara iğne attı herkes bitcoin konuştu ancak ona bu değeri veren olgu Blockchain teknolojisiydi.

Blokzincir olarak da adlandırılan bu teknoloji aslında bir muhasebe defteri. Özellikleri ise dağıtılmış bir yapıda olması, değiştirilemez olması ve merkeziyetsiz yapıda olması. 

Dışlayıcı değil, herkesi kapsayıcı bir teknoloji.

Peki ne kaydediyoruz bu deftere ?

Verileri; alımlar, satımlar, transfer kayıtları gibi bilgiler tarih sırasına göre kaydediliyor. Kayıtlar herkesin elinde şeffaf bir şekilde incelenebiliniyor ve doğrulanabiliniyor. Dileyen herkes bu defterin bir kopyasını elde edebiliyor. 

Bitcoin blokzinciri özelinde bir blok ( bir sayfası ) 256 bitlik kapasiteye sahip. Bu kapasite dolunca sayfadaki veriler SHA - 256 algoritmasıyla kriptografik bir şekilde 32 bitlik sabit bir çıktı verisiyle özetleniyor.

Bu sayede girilen uzunluğun, içeriğin vs. tahmin edilemesi ve çözülmesi zorlaşıyor. Aynı girdi her zaman aynı hash ( verilerin özet değeri ) değerini içerir. Bu şekilde güvenilmeyen bir kaynaktan alınan verilerin doğrulanıp doğrulanmaması mümkün hale geliyor. Yani içerikteki en ufak bir fark, farklı bir hash değerli üreteceğinden kayıtlardaki farklılık hemen göze çarpıyor. Bu sebepten ötürü defter-i kebirdeki bilgilerin orijinal kalması sağlanıyor.

Peki ne kaydediyoruz biz bu deftere ?

Alım, satım ve transfer bilgilerini kaydediyoruz.

Neyin peki ?

Bitcoin’in

Kimler kaydediyor ?

Madenciler, bunlar veri madencileri. madenciler, kendi bilgisayarlarından ve/veya harici bilişim donanımları yardımıyla bu kayıtları bloklarda tutuyorlar. Yeni bloklar buluyorlar. Sistemde ne kadar çok madenci hash gücü sağlarsa sistem o kadar doğru çalışıyor. 

Dışlayıcı değil kapsayıcı demiştik. Sizde kendi bilgisayarınız vasıtasıyla bir madenci olarak kayıtların tutulmasına katkıda bulunabilirsiniz ve eğer yeterince şanslıysanız veya sabırlıysanız yeni blok bulunduğunda her 4 yılda bir yarılanan blok ödülünden faydalanabilirsiniz.

Bireyselliğin ön planda olduğu, sizin tam bağımsız bir birey olarak kabul ve saygı gördüğünüz merkeziyetsiz finans dünyasına hoş geldiniz !