Oropouche virüsü, küçük sinekler ve bazı sivrisinek türleri tarafından yayılan ve genellikle Güney Amerika ve Karayipler'de görülen bir virüstür. Son dönemde Avrupa'da da vakaların rapor edilmesiyle dikkat çekmiştir. İşte Oropouche virüsü nedir? Pox virüs zarflı mı? Oropouche Virüsü Belirtileri ve Tedavisi
Oropouche Virüsü Nedir?
Oropouche virüsü, Amazon havzasında endemik olarak bulunan bir virüstür. Bolivya, Brezilya, Kolombiya, Ekvador, Fransız Guyanası, Panama ve Peru gibi ülkelerde sıklıkla görülür. İnsanlara, enfekte olmuş tatarcıkların ısırması yoluyla bulaşır. Ayrıca bazı sivrisinekler de virüsü yayabilir.
Oropouche Virüsü Belirtileri Neler?
Oropouche virüsü enfeksiyonu genellikle ani bir ateş ile başlar ve şu belirtilerle devam eder:
- Şiddetli baş ağrısı
- Titreme
- Kas ve eklem ağrısı
- Aşırı ışık hassasiyeti
- Baş dönmesi
- Göz ağrısı
- Bulantı ve kusma
- Gövdeden ekstremitelere yayılan döküntü
Bu belirtiler, virüsün vücutta yayılmasına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
Oropouche Virüsünün Tedavisi Var Mı?
Oropouche virüsü için henüz onaylanmış bir aşı veya spesifik bir tedavi mevcut değildir. Tedavi, genellikle semptomları hafifletmeye yönelik destekleyici tedavilere dayanır. Enfekte bireylerin yeterli sıvı alımı, dinlenme ve ağrı kesiciler kullanmaları önerilir.
Son yıllarda Oropouche virüsü vakalarının artış göstermesi ve Avrupa'da da ilk kez rapor edilmesi, bu virüsün izlenmesi ve kontrol altına alınması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Avrupa risk altında mı?
Oropouche virüsü insanlara öncelikle enfekte olmuş tatarcık olarak bilinen küçük sineklerin ısırması yoluyla bulaşıyor ancak bazı durumlarda sivrisinekler de virüsü taşıyabiliyor ve yayabiliyor.
ECDC'ye göre, Oropouche virüsünü yaymaktan sorumlu tatarcıklar Amerika'da yaygın olsa da, Avrupa'da bulunmuyor. Avrupa'daki organizmaların virüsü bulaştırıp bulaştıramayacağına ilişkin kanıtlar ise sınırlı.
Avrupa Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi: Batı Nil virüsü sezonu 'tüm hızıyla' sürüyor
Ayrıca virüsün doğrudan insandan insana bulaşabileceğini gösteren bir kanıt da bulunmuyor.
Öte yandan Brezilya Sağlık Bakanlığı'nın raporları, hamile bir anneden çocuğa bulaşmanın gerçekleşebileceğini gösteriyor. Bu gibi durumlarda virüs düşük, kürtaj ve fetal deformiteler gibi komplikasyonlara yol açabiliyor.
ECDC risk değerlendirmesinde, "Daha fazla OROV vakasının (Avrupa ülkelerine) taşınması ihtimaline rağmen, AB/AEA'da insanların OROV'a maruz kalma olasılığı çok düşük görünüyor," ifadeleri yer aldı.
Avrupa içinde OROV hastalığına yakalanma riski düşük olsa da, belirli durumlarda enfeksiyon olasılığı artabilir.
Örneğin, Güney ve Orta Amerika'daki salgın bölgelerine seyahat edenler veya bu bölgelerde ikamet edenler orta derecede enfeksiyon riski ile karşı karşıya. Bu risk, özellikle kişisel koruyucu önlemler alınmadığı takdirde, kuzey Brezilya veya Amazon gibi hastalıktan en çok etkilenen bölgeleri ziyaret edenler için daha yüksek.
Bununla birlikte, risk değerlendirmesinde "iyileşme için iyi prognoz göz önüne alındığında, etkinin düşük olarak değerlendirildiği" belirtiliyor.