Nisan ayı Birleşmiş Milletler tarafından Otizm Farkındalık ayı olarak, 2 Nisan ise Otizm Farkındalık Günü olarak ilan edilmiştir. KEDİ -Kabul, Eşitlik, Dahil olma, İstihda- Otizm Derneği Başkanı Serap Dikmen Ahmetoğlu farkındalık günlerinin, kutlamadan daha çok alana ait sorun ve çözüm önerilerinin konuşulduğu günler olması gerektiğini söyledi.
Otistiklerin hayata eşit yurttaşlık haklarıyla katılımının önünde duran engeller bulunduğuna dikkat çeken KEDİ Otizm Derneği Başkanı Serap Dikmen Ahmetoğlu, “Farkındalık günlerini, bir kutlama günü olarak algılamamalıyız. Karar vericiler ve toplum unsurlarının bütününü etkilemek, yapısal sorunlarımızı ve çözüm önerilerimizi daha baskın bir şekilde gündeme taşımalı, sesimizi daha güçlü bir şekilde çıkarmalıyız” dedi.
Otistikleri hayatın içine almanın yolları
Her 2 Nisan’da özellikle bazı devlet kurumları ve okullar tarafından çeşitli mecralarda yayınlanan “otizmin farkındayız, onların yanındayız” tarzı mesajların, zaman içinde otizm toplumu tarafından tepkiyle karşılanmaya başladığını vurgulayan Ahmetoğlu, şunları söyledi:
“Okullarına otistik çocuk kaydı yapmayanlar, otizme dair yapısal sorunları çözmek için gereğini yerine getirmeyenler, otistiklerin ve ailelerin yaşam kalitesine katkı koyabilecek gücü olduğu halde önemsemeyen yerel yönetimler bu tip mesajlarla karşımıza çıkınca, açıkçası rahatsızlık duyuyoruz. Yürüyüşümüzün sloganında anlatmaya çalıştığımız gibi otizmi fark etmek yetmez, otizmliyi hayatın içine almak gerek. durum böyleyken özellikle her yıl 2 Nisan geldiğinde medyatik otizmin farkındayız sloganlarını görmek istemiyoruz, bizler otistiklerin yaşama eşit haklarla katılabileceği, bütün
bakım, eğitim, terapi, sağlık, yaşam aktivitesi ve iş kazandırma gibi konuların sadece ailelerinin sırtında olmayacağı düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz. Aksi takdirde, ailelerin bizden sonra çocuğumuz nasıl, hangi koşullarda yaşayacak konusundaki endişesi hiç bitmeyecek.”
KEDİ Otizm Derneği’nce düzenlenen ve katkı konulan 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü kapsamındaki etkinlik programı şöyle oluştu:
- İzmir Otizm Yürüyüşü 2 Nisan Pazar günü saat 15.00’te Gündoğdu Meydanı’ndan başlayacak. Topluluk, Cumhuriyet Bulvarı’na yönelip ÖSYM'nin yanından Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ne geçecek. Yürüyüş, Türkan Saylan Sanat Merkezi’ önünde yapılacak basın açıklaması ile sonlandırılacak.
- Otizmli çocuk anneleri Filiz Serin, Nedret Özdemir ve Sema Üzel’in deneyimlerini aktardığı kitaplar için düzenlenen imza günü etkinliği, aynı gün, 16.30-18.30 saatleri arasında Yakın Kitabevi’nde gerçekleştirilecek.
- Konak Moris Bencuya Özel Eğitim Uygulama Okulu tarafından gönüllü kişi ve kuruluşların organizasyon desteğiyle düzenlenen Farkındalığı Bırak! Fark Yarat! Etkinliği, 3 Nisan Pazartesi günü saat 20.30’da Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde yapılacak..