Semi TEKTAŞ / Yobaz Deresi’ne dökülen hafriyat vatandaşların şikayetleriyle gündeme geldi. İZSU’nun yazısında inşaat faaliyetleri kapsamında yüklenici inşaat firması tarafından Yobaz Deresi yatağına hafriyat malzemesi atıldığının tespit edildiği, dökülen malzemeler nedeniyle dere yatağının hidrolik sürekliliğinin bozulduğunu ve yoğun yağışlarda taşkın, su baskını ve sel riskinin ortaya çıkabileceğini bildirdi. Çevre açısından dere yataklarının doğal kapasitesinin korunması da önem taşıdığı kaydedilen yazıda, dere yataklarının doğal sınırlarının korunması gerektiğini vurgulayarak dökülen malzemelerin kaldırılmasını ve müdahalenin sona erdirilmesini istedi.

CHP-Yeni Parti ittifakı kazandı
CHP-Yeni Parti ittifakı kazandı
İçeriği Görüntüle

Whatsapp Image 2026 09 07 At 15.54.38 (2)

VATANDAŞ ŞİKAYETİYLE GÜNDEME GELDİ

Vatandaşların şikâyetleri üzerine belediye tarafından yapılan tespit doğrultusunda, Dokuz Eylül Mahallesi’nde devam eden inşaat ve dolgu çalışmaları nedeniyle dere yatağında olumsuzluklar oluştuğu belirtilerek, ilerleyen süreçte sorun yaşanmaması için yüklenici firmalara gerekli uyarıların yapılmasını ve önleyici tedbirlerin alınması talep edildi. Yazıda kent içindeki dere yatakları yalnızca altyapı unsuru değil, aynı zamanda yağmur suyunun doğal yollarla uzaklaştırılmasını sağlayan ekolojik koridorlar olarak değerlendirildiği, yapılacak kontrolsüz dolgu ve hafriyat müdahaleleri kısa vadede arazi kullanımını değiştirirken uzun vadede taşkın riskini artırabildiği uyarısı yapıldı.

Whatsapp Image 2026 09 07 At 15.54.38 (1)

HARFİYAT KALKTI AMA

Yazışmalar sonrası harfiyatı döken TOKİ’ye iş yapan firma, dere yatağına bırakılan malzemelerin temizlendiğini bildirdi. Ancak İZSU’nun incelemesi kaldırılan hafriyat alanında göllenmeler, 2 metreye ulaşan derinlikler tespit etti. Dere yatağının bozulan doğal yapısının, yağışlarda taşkın riski oluşturması hala gündemde. Harfiyle kalktı ama risk hala devam ediyor. İZSU’nun tespitlerine göre sorun yalnızca taşkın riskiyle sınırlı kalmadı.

Whatsapp Image 2026 09 07 At 15.54.38

Dere yatağına taşınan hafriyatla birlikte oluşabilecek kirliliğin yağışlar aracılığıyla İzmir Körfezi’ne taşınması da ikinci bir risk olarak değerlendirildi. Çevre açısından dere yatakları yalnızca yağmur suyunun aktığı kanallar değil, aynı zamanda kent ekosisteminin önemli parçaları olarak kabul ediliyor. Doğal akışın bozulması, suyun toprağa ulaşmasını engellerken taşkın riskini artırabiliyor. Özellikle yoğun yapılaşmanın yaşandığı bölgelerde dere yataklarının daraltılması veya dolgu malzemeleriyle değiştirilmesi, yağış anlarında suyun güvenli şekilde tahliye edilmesini zorlaştırıyor.

Muhabir: SEMİ TEKTAŞ