İzmir’in Seferihisar ilçesinde yerel mahkeme, aracıyla sokak köpeğinin üzerinden geçen kadın sürücü S.Ç.’ye, kasten hayvana eziyet ve işkence suçundan 5 ay hapis cezası verdi. Olay, 2025 yılı Mayıs ayında Seferihisar’ın Sığacık Mahallesi’nde meydana gelmişti. S.Ç.’nin otomobiliyle sokakta yatan köpeğin üzerinden geçmesi hayvanseverlerin tepkisine neden olmuş, olay yargıya taşınmıştı.
Önceki gün görülen karar duruşmasına çok sayıda hayvansever de katıldı. Mahkeme, sunulan deliller doğrultusunda S.Ç.’yi 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 28/A maddesi uyarınca kasten hayvana eziyet ve işkence suçundan 5 ay hapis cezasına çarptırdı.

“MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK”
Seferihisar Doğa ve Hayvan Dostları Derneği (SEHAYDER) Başkanı Fevziye Özkan, duruşmanın ardından yaptığı açıklamada, “2025 yılı Mayıs ayında otomobili ile kasten bir sokak köpeğinin üzerinden geçerek köpeğe işkence eden şahıs hakkında şikâyetçi olmuştuk. Şikâyetimiz neticesinde açılan davada karar duruşması görüldü. Mahkemece sanığın suçu sabit görülerek 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 28/A maddesi uyarınca hayvana eziyet ve işkence suçu sebebiyle 5 ay hapis cezası verildi” dedi.
Kararın trafikte hayvanlara yönelik şiddet ve işkence açısından önem taşıdığını belirten Özkan, “Yerel mahkemece emsal nitelikte bir karar verildi. SEHAYDER olarak hayvana şiddet uygulayan, eziyet ve zulüm eden, yaşam hakkını hiçe sayan uygulamalara karşı mücadelemiz devam edecektir” diye konuştu.

“KASTIN İSPATI ZOR OLABİLİYOR”
Konuya ilişkin hukuki değerlendirmede bulunan Avukat Zeynep Budak, “Davamızın sonucunda verilen karar henüz kesinleşmedi. Trafik kazası görünümünde gerçekleşen hayvana yönelik olaylarda kast unsurunun ispatlanması oldukça zor olabiliyor. Çünkü sanıkların ‘görmedim, fark etmedim’ şeklindeki savunmaları mahkemeler tarafından kabul görebiliyor. Hayvanın üzerinden geçilmesi kimi zaman yoldaki bir poşetin, taşın ya da şişenin üzerinden geçilmiş gibi olağan bir trafik olayı şeklinde değerlendirilebiliyor” dedi.

DELİLLER KARARDA ETKİLİ OLDU
Bu davada tanık beyanları ve güvenlik kamerası görüntülerinin önem taşıdığını belirten Budak, “Tanık beyanları, güvenlik kamerası görüntüleri ve köpeğin cüssesi birlikte değerlendirildiğinde sanığın hayvanı fark etmemesinin mümkün olmadığını ortaya koyduk. Mahkeme de sunduğumuz deliller doğrultusunda 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 28/A maddesi uyarınca kasten hayvana eziyet ve işkence suçu sebebiyle sanığa hapis cezası verdi” diye konuştu.
GEREKÇELİ KARAR BEKLENİYOR
Gerekçeli kararın henüz yazılmadığını belirten Budak, mahkemenin hükmünü karar duruşmasında sözlü olarak açıkladığını söyledi. Kararın istinaf yolu açık olmak üzere verildiğini ve tarafların üst mahkemeye başvurma hakkının bulunduğunu hatırlatan Budak, hukuki sürecin henüz tamamlanmadığını ifade etti.





