Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Özmen, Türkiye’nin sahip olduğu "deprem üretme potansiyeli olan diri faylar" ile birlikte her yıl ortalama 25 bin afet kaydının yapıldığını vurguladı. Özmen, 2025 yılının ilk yarısında yaşanan deprem sayısındaki artışa dikkat çekerek, bu artışın sebeplerini değerlendirdi. Özmen, ocak ve şubat aylarında Santorini ve Amorgos adaları civarındaki büyük deprem fırtınalarının bu durumu etkileyen faktörlerden biri olduğunu belirtti. Ayrıca, 23 Nisan’da İstanbul'da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin de sismik hareketliliği artıran önemli bir etken olduğunu söyledi.

Muğla en fazla depremin yaşandığı il

Türkiye genelinde en fazla deprem Muğla ilinde yaşandı. Bu ili Malatya, Kütahya, Kahramanmaraş ve İstanbul izledi. Özmen, Şubat ve Nisan aylarının depremlerin en yoğun olduğu dönemler olduğunu kaydederek, bu süreçte 4-4.9 büyüklüğünde 206 deprem, 5-5.9 büyüklüğünde 18 deprem ve 6 büyüklüğünden büyük 3 depremin kaydedildiğini söyledi. En önemli depremler arasında İstanbul, Kulu-Konya ve Marmaris Bozburun açıklarında yaşanan depremler öne çıkıyor.

'İzmir Körfezi'nde yeniden balık ölümleri olacak'
'İzmir Körfezi'nde yeniden balık ölümleri olacak'
İçeriği Görüntüle

Marmara ve İstanbul'un deprem tehlikesi devam ediyor

Özmen, Marmara Bölgesi ve İstanbul’un depremsellik açısından kritik bölgeler olduğunu hatırlatarak, özellikle 1-5 Temmuz tarihleri arasında Marmara ve çevresinde meydana gelen depremlerle bu bölgedeki riskin tekrar gündeme geldiğini belirtti. 1 Temmuz’da Gemlik’te 3.9, 4.2 ve 4.3 büyüklüğündeki depremler, 5 Temmuz’da ise Silivri açıklarında 3.8 büyüklüğünde bir deprem yaşandı. Özmen, bu tür depremlerin Marmara ve İstanbul’un deprem tehlikesine dikkat çektiğini ifade etti.

Depremler hangi fay hatlarında yoğunlaşıyor?

Türkiye genelinde depremler, genellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Fay Hattı gibi büyük levha sınırlarında meydana geliyor. Ancak, Konya ve Ankara gibi illerde de levha içi diri faylar bulunduğu için bu bölgelerde de sık sık depremler yaşanabiliyor. Özmen, levha sınırlarının dışında kalan bu diri fayların da deprem üretme potansiyeline sahip olduğunun altını çizdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ