Söz konusu olan hayat insan hayatı ise musiki mutlaka vardır. Musiki hayatın neşesi, ruhu, sevinci ve herşeyidir. -ATATÜRK
“Ben, 41 yaşında, hayatının 26 senesini müzik yaparak geçirmiş bir müzisyenim. 15 Mart 2020 sabahı indiğim sahneye bugüne kadar bir daha çıkamadım. Bu aya kadar sabrettim, idare ettim. Bu ay tükendim, çocuğumun nafakasını, evimin kirasını, doğalgaz, elektrik, su faturalarımı ödeyemedim. Kredi kartım patlamış durumda, bu ay asgarisini dahi ödeyemedim. Ben bu durumla bu ay karşılaştım. Süreç başladığından bu yana bu sorunlarla uğraşan binlerce müzisyen arkadaşım var. Bir önceki müzisyen yardım paketlerinden ihtiyacım olmadığı için, başka birinin hakkına girmemek için faydalanmadım. Bu kez verileceği söylenen yardımlarda da vergi mükellefi olmadığım için, herhangi bir hak talep etme şansım yok. Sizler 5000 kişi ile lebalep kongreler yaparken biz 80 kişilik mekanlarda müzik yapamadık, sizler onlarca kişiyle tekne gezileri yaparken, bizler 50 kişilik kafelerde müzik yapamadık. Şimdi de bize ‘Bağ-Kur ödediğin, geçici vergi, damga vergisi, stopaj ödediğin bir vergilendirme sistemine tabi olmalıydın’ diyorsunuz. Bu hibe yardım paketinden de bir beklentim yok, benden daha çok ihtiyacı olan başka bir kardeşim faydalansın isterim. Ama yeter artık, sizin tercih ettiğiniz ve ülkenin geri kalan yüzde ellisine de kabul ettirmeye çalıştığınız yaşam biçiminiz sizin olsun. Bizler, müzik yapmak, sanatımızı icra etmek, evimize ekmek götürmek, en azından sizin pudra şekeri bağımlısı kardeşleriniz kadar hayata karışabilmek istiyoruz. Müziğimiz, kazandığımız para, içtiğimiz içki sizi neden bu kadar rahatsız ediyor? Yaşamamızdan neden bu kadar irrite oluyorsunuz?”
Bu mektup, müzisyen Ceyhun Çelik’e ait…
***
Devam edelim. Müzik Yorumcuları Birliği (MÜYOBİR) Başkanı Burhan Şeşen, İYİ Parti Grubu’nda konuşma yaptı, sorunlarını paylaştı: “Sektörde sadece yorumcular, besteciler, söz yazarları akla gelmemeli. Ses ve ışıkçılar, teknik elemanlar, güvenlikçiler, ulaşım ve konaklama elemanları da düşünülmeli. 1 milyona yakın kişi sektörden ekmeğini kazanıyor. Müzisyenler kayıt dışı. Sağlık sigortaları yok! Asıl beklentimiz; performans mekanlarının konser salonlarının açılması, sokağa çıkma yasağının 24.00’e çeklmesi. Haydi o zaman gözünü yumma, sahnene, müziğine sahip çık!”
Haluk Levent, hiçbir yerden geliri olmayan sahne emekçileri için fatura desteği kampanyası başlattı. Juventüs’lü Milli Futbolcu Merih Demiral, Haluk Levent’in kampanyasına 50 bin TL’lik katkı sağladı.
“Mihriban”la ünlenen Musa Eroğlu, meslektaşlarının ödenmemiş faturaları için bağlamasını satışa çıkardı. Kurtalan Ekspres’in bas gitaristi Ahmet Güvenç de yıllardır çaldığı gitarını! Fantezi müzik yorumcusu Hakan Altun da tepkisini udunun tellerini kestiği bir video paylaşıp “Bilmem anlatabildim mi?” diyerek dillendirdi. Mor Ve Ötesi'nin solisti Harun Tekin alınan kararlar için “Rasyonel değil ideolojiktir” dedi. “Redd” grubu, “Halı saha kadar değerimiz yok” ifadesini kullandı.
***
Normalleşme kapsamında birçok yer “sosyal mesafe kurallarına dikkat etme” şartıyla açılırken, kültür-sanat ve eğlence sektörünün kapalı kalması kararlaştırılmıştı. Salgının en çok etkilediği alanlardandır kültür-sanat. Sayıları yüzbinlerle ifade edilen müzik sektöründe çalışanlar -gerçekten- çok zor durumda. Müzisyenler pandemi sürecinde yok sayılanlardan. Enstrümanlarını satanlar var. 130 müzisyen intihar etti, intiharları her gün tek sütunluk haber bile olamıyor. Müzikten, sanattan, sanattan korkulmaz! Onur Akın dostumuz ne güzel söylemiş; “Virüs notalardan yayılmıyor, müziğe bu kadar düşmanlık olmaz!”
Kovid-19 belasının mesai saati mi olur? Müzisyenler unutulmasın. Tiyatrolar, müzikli mekanlar, konser salonları açılmalı! Sanat hep var olsun! Müziksiz hayat olmaz ! Evrenseldir müzik. Herkese iyi gelir müzik! Kültür sanat yaşamalı!..