Yaşamın her alanında kadın-erkek birlikteyiz, ortağız, paylaşım içindeyiz… Dayanışmayla, anlayışla, özveriyle, duygu ve düşünce ortaklığıyla, eşitlik ve özgürlük bilinciyle, duyarlılıkla… Buna yaban kalanlarla elbette yakın değiliz!
Birlikte olunca güzel, anlamlı, değerli, varsıl yaşam…
Kadını eksiltmeden, ötekileştirmeden, ezmeden, üzmeden, yıpratmadan, kırmadan, kıymadan, vurmadan, öldürmeden…
***
Yazın, sanat, eğitim, kültür, bilim alanlarında kitaplar, değişik türlerde yazılar yazan, yayımlayan, 2003 yılından bu yana çalışmalarını başarıyla sürdüren Egeli Kadın Yazarlar Platformu’nun (EKYAZ) kuruluş amaçlarından biri de kadın sorunlarını gündemde tutmak.
EKYAZ emekçileri özellikle kadına ilişkin etkinliklerle, ortak kitaplarıyla, toplumsal cinsiyet eşitsizliği bağlamında, kadın sorunlarının nedenlerine, çözümlerine odaklanıyor, çaba gösteriyor, farkındalık yaratmaya çalışıyorlar.
Yakın zamanlarda ikinci baskısı yapılan “Kadınım, Kadınsın, Kadınız”(*) kitabı, yine kadın sorunlarına odaklanıyor. Kadın ve namus, kadın ve örgütlenme, mahalle baskısı, medya şiddeti, cinsel saldırı, kadının kadına zulmü, kadın ve çocuk hakları gibi konularla 18 kadın yazar haykırarak bizi sarsıyorlar!
Nalan Yılmaz ve Hande Baba’nın yayına hazırladığı 18 kadın yazar; Bihter Bilir, Buket Başaran Akkaya, Emine Şimşek Emiral, Esma Zafer Ertan, Filiz Gülmez, Gönül Çatalcalı, Gülseren Mungan, Gülsüm Cengiz, Güzin Oralkan, Handan Gökçek, Hande Baba, Leyla Tuncel, Nalan Yılmaz, Nevzat Süer Sezgin, Oya Uslu, Saime Bircan Sak, Sülbiye Yıldırım, Yayla Boztaş… gerçekçi gözlem ve yaşanmışlıklarla kamusal alandan iyice dışlanan, eve çekilen, erkeklerince (!) dövülen, öldürülen kadınların sayılarındaki ürkütücü boyuta dikkat çekerken, şunları da söylüyorlar: “Bu artışın en önemli nedeni olan erkek egemen kültürün yarattığı toplumsal cinsiyet ayrımcılığı kadının eğitime ve üretime katılımı başta olmak üzere sağlık, yaşamı hakkında karar alabilme, sosyal hayata katılmaları gibi insan olmalarından kaynaklanan haklarını kullanmalarında kısıtlanmalarına yol açmakta.”
Kadın-erkek herkesin okuması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.
'ON BİRİN GİZEMİNDE
İZMİR’DE KADIN İZİ'
On bir sayısının da bir gizemi varmış. Biraz mistik, biraz rastlantı, biraz inanç eylemi… Eril ve dişil söylemin buluşması, bilinçli farkındalık, dinginlik, incelik… Tinsel ve duygusal yaşantıyı dengeleme, arınma, yaratıcılık…
Başka? İki sayının bir araya gelmesi, asal sayının titreşimsel gücünün ikiye katlanması olarak da biliniyormuş.
İşte bu “on bir’in gizemine inanan, İzmir’de yaşayan 11 kadın şair, 11 kadın ressam… Tuttular şiirin, rengin, biçimin, duygu ve imgenin resmini yaptılar.
Kimler mi? Bilsen Başaran, Özge Sönmez, Fatma Aras, Özlem Tezcan Dertsiz, Seval Arslan, Neval Savak, Neslihan Perşembe Kulakoğlu, Yıldız Arun, Fatma Elvin Öztürk, Ayşen Deniz Onaral şiirleriyle resmin kadın çizerlerine esin kaynağı oldu.
Onlar mı? Bir kaçını şiirleriyle de tanıdığımız kadınların yanında Elvan Çeliktuğ, Ayten Mungan, Zuhal Arda, Tijen Hasçilingir, Rana Sirkecioğlu, Mehlika Korol, Ejmel Yalçıntaş, Gülcan Sarıoğlu… Fırçayı, rengin gizemi ve eylemiyle buluşturmuşlar, şiirle özdeşleşmişler.
Ah bu kadınlar! İnsanı şair de ressam da aşık da ederler! Çünkü onlar yaşamımızın her alanında aklıyla, güzelliğiyle, emeğiyle, üretkenliğiyle, ellerinin hamuruyla, savaşımıyla varlar. Eksik olmasınlar eksik etekleriyle!
Bornova Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi’nde şair Özge Sönmez’in genç öğrencilerini nasıl da yürekten alkışladık o gün.
(*) KeKeMe Y., 2. Baskı, Eylül 2022, 280 sayfa.